Opinió de Víctor Catalan: «Per la protecció del comerç local, moratòria als supermercats»

Víctor Catalan

Víctor Catalan

El grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes ha registrat una moció pel ple de novembre per demanar la suspensió de l’atorgació de llicències a nous supermercats, i un augment dels impostos i taxes a les grans superfícies per tal de protegir el comerç local. Sobre aquesta qüestió opina el regidor Víctor Catalan en el següent text.

Des de principis de l’any 2000, el que havia de ser el polígon industrial de l’Estació, va acabar convertint-se en una zona comercial, per una modificació de CiU i ERC en la normativa urbanística.

Aquest polígon, havia de servir perquè els tallers i industrials blanencs instal·lats dins del nucli urbà poguessin traslladar-se als afores de la ciutat, amb uns preus assequibles i amb capacitat d’impulsar una nova industrialització del municipi, que ha vist perdre, a cada ERO, treballadors i treballadores a la SAFA.

Supermercat Consum del barri La Plantera

Supermercat Consum del barri La Plantera

Gracies a la modificació, va estendre’s principalment als afores de la ciutat, tot un seguit de nous supermercats: Caprabo, Dia, Lidl, Mercadona, Aldi, Sorli-Discau,etc., seguint una llei no escrita per la qual es protegien els nuclis i teixit del petit comerç dels barris de Blanes: les carnisseries, fruiteries, queviures i pastisseries de La Plantera, dels Pavos, de Ca La Guidó, de la Carrretera de Lloret-La Pedrera, etc., evitant que s’hi instal·lessin nous supermercats.

Això fins a l’any 2012,  on va començar en plena crisi econòmica un “boom” d’instal·lació de nous supermercats directament al cor dels barris. Així, PSC-CiU-PP, amb l’únic vot en contra d’ICV-EUiA, obrien la veda per a la implantació del Consum a la Plantera, que ja ha suposat el tancament de 3 comerços al barri.

Al Consum, li van seguir el Condis a Ca La Guidó, un Carrefour Express als Pavos, un nou Condis a la riera, un Supeco a Can Borell, més de sis nous supermercats en menys de 2 anys.

Perquè és necessària una moratòria de supermercats?

Les grans superfícies funcionen, en general, amb contractes precaris i mileuristes que, gràcies a la Reforma Laboral, permeten acomiadar i renovar plantilles senceres cada sis mesos o un any, per tal de mantenir una plantilla barata. Importen productes i frescos a baix preu d’arreu del món, gràcies a la mà d’obra barata i explotada dels països del que en diem tercer món, posant-los a competir amb les pomes, peres i enciams dels camps del Delta de La Tordera, amb uns costos de producció molt més elevats. I encara mes, gracies a aquesta il·lògica gestió, s’agredeix el medi ambient ja que el transport d’aquests productes generen una gran despesa d’energia i s’emeten grans emissions de CO2.

Per aquest motiu, entre d’altres, estem veient tancar parades al mercat de Mas Enlaire, desapareixent parades al Mercat de la Fruita i la Verdura, i tancat peixateries emblemàtiques de la vila, i posant en risc el futur de pagesos i pescadors locals.

Moratòria i fiscalitat específica

Blanes ha arribat a un punt de saturació en superfícies de grans supermercats a la població. Avui es fa necessari, per no agreujar la situació de col·lapse, posar un topall a la implantació de nous supermercats als barris de Blanes, així com aplicar una nova fiscalitat a aquestes superfícies i revertir els nous ingressos en la promoció, ajudes i protecció del comerç local.

Arxiu Blanesaldia.com

Cultiu a la zona dels horts de Palafolls / Arxiu Blanesaldia.com

Per aquest motiu, ICV-EUiA presentarem una moció al proper plenari. Per aplicar una moratòria a les noves llicències de supermercats; per estudiar la situació i fer una diagnosi de com i on estan implantades aquestes superfícies i per l’aplicació de nous impostos, o augmentar-ne els existents, sobre aquestes multinacionals que s’emporten els beneficis a centenars de quilòmetres enllà del nostre municipi.

Però per protegir els sectors de la pesca, l’agricultura i el petit comerç local, no només són necessàries aquestes mesures, sinó que han de venir acompanyades d’un canvi en el model de consum de la ciutadania. Només una implicació de l’Administració en la protecció del sector primari local i amb un guiatge dels hàbits de la ciutadania, pot salvar la desaparició de llocs de treball i dels productes locals que avui estan en “escac i mat”.

Víctor Catalan Casas
Regidor per ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes