L’Ajuntament i la Generalitat homenatgen una àvia centenària de Blanes en una celebració multitudinària

cent_nov15Ahir dimarts va tenir lloc a Blanes una celebració que, no perquè sortosament comenci a ser molt habitual, deixa de ser molt assenyalada per qui la protagonitza i –sobretot- per als seus amics famíliars.

Es tracta de l’homenatge que se li va retre a una veïna del municipi, Salomé Letamendi Ojea, en motiu d’haver arribat als 100 anys de vida que ha complert després que va néixer el 15 de novembre del 1915.

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Fina Surina, van encapçalar l’acte que es va fer en un conegut restaurant del municipi, on Salomé Letamendi va celebrar el seu aniversari acompanyada d’una cinquantena d’amics i familiars. Miquel Lupiáñez va lliurar a l’homenatjada una placa commemorativa de reconeixement en representació de l’Ajuntament, mentre que Fina Surina li va fer entrega de la Medalla Centenària que atorga el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.

Altres obsequis institucionals que Salomé Letamendi va rebre de mans de l’alcalde van ser el llibre Respirant Art, que va servir d’homenatge pòstum a l’artista Rafael Bataller, així com un ram de flors. Per la seva banda, també van lliurar-li sengles obsequis Josep Lluís Merino i Milagros Fernández, en aquest cas en representació de l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Benet Ribas i l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casal del Mar, respectivament. Aquests regals es van sumar als què igualment va anar rebent de mans de familiars i amics que, posteriorment, van compartir amb ella un dinar de germanor multitudinari.

centenaria_nov15

Des de Guipúscoa, passant per l’exili, fins a Blanes

Salomé Letamendi Ojea va néixer fa 100 anys a Arrasate (Mondragón, Guipúscoa), i era la tercera de quatre germans fills d’en Vicente i la Salustiana. Va anar a l’escola fins els 14 anys i, com que el pare havia mort quan en tenia 9, es va quedar a casa seva ajudant a la mare, que treballava fora de casa per guanyar els pocs diners que podia per mantenir-los a tots.

Al esclatar la Guerra Civil del 1936, la família va iniciar un exili que primer els va dur fins a Bilbao i finalment va acabar a Arrasate després de passar dos anys en un camp de refugiats a la localitat francesa de Montelimar. Finalment, va arribar a Blanes per ajudar a una seva germana que llavors regentava el Cafè Espanyol, actualment amb el nom de Cafè del Teatre, però que conserva per a molts blanencs i blanenques el seu nom d’origen com a lloc de referència per la seva popularitat.

Va ser en aquest local on va conèixer qui finalment seria el seu marit, amb qui es va casar el 22 de setembre del 1944. Un any més tard va néixer en Pere, que finalment seria l’únic fill que tindria el matrimoni la parella. Des del 6 de juny del 1951 fins al 15 de juny del 1970, Salomé Letamendi va encarregar-se d’un bar i fonda de l’empresa SAFA –actualment, Nylstar- que hi havia al costat de l’estació de trens, i després la família es va traslladar a viure a una casa del barri del Racó d’en Portas. L’any 1986 va morir el seu home, i va continuar vivint sola fins l’any 2006 quan, a causa d’una caiguda que va limitar la seva autonomia, va traslladar-se a viure amb el seu fill, Pere Castany.

Fotos: Ajuntament de Blanes