Xino Xano acusa l’Ajuntament de Lloret de no poder celebrar demà la Tirada a l’Art

Imatge de la Tirada a l'Art del desembre de 2015 / Vídeo Nova Ràdio Lloret

Imatge de la Tirada a l’Art del desembre de 2015 / Vídeo Nova Ràdio Lloret

Indignació i profunda decepció és el que sent la penya Xino Xano de Lloret de Mar davant l’actitut negligent que segons l’Associació ha mantingut l’Ajuntament, i en especial la regidoria de Platges,  davant les necessitats que la penya tenia per poder cel·lebrar demà la Tirada de l’Art.

La Tirada de l’Art és un sistema de pesca d’arrossegament des de la platja practicat durant segles pels pescadors del litoral català. Es va recuperar i revaloritzar per la Penya Xino Xano fa 37 anys a Lloret de Mar. Excepte per inclemències del temps, des de la seva restauració, mai s’havia interromput fins aquest diumenge dia 5 de desembre,  perquè els responsables de l’Ajuntament no han fet treure a temps  les boies que s’usen a l’estiu per conduïr les embarcacions i fins i tot havien decidit que hi romanguessin tot l’any, sense  haver comptat  amb el Xino Xano.  El manteniment de les boies no permet calar les xarxes, ja que s’enredarien amb els ‘morts’ o pedres que les sostenen al fons.

Vídeo publicat a YouTube.com el 10-12-2015

Aquesta manifestació cultural revaloritza una feina que anteriorment havia estat menyspreada per ser «la feina dels pobres» i amb els anys ha esdevingut un reclam cultural i turístic d’importància a Lloret de Mar. La recuperació d’aquesta tradició és única a Europa i a parer del Xino Xano el que hauria de fer l’administració és potenciar-la i no pas menystenir-la, com sembla ser que es fa amb aquesta actitut.

El Xino Xano sent vergonya davant la dessídia de les regidories de Platges i de Turisme,  perquè demostren amb aquesta postura la poca importancia que donen al patrimoni cultural propi com a recurs turístic prioritari. «A l’Ajuntament no li suposa cap feina ni cost que es faci la Tirada de l’Art», ha manifestat un membre del Xino Xano. «Portem molts anys intentant preservar les nostres tradicions i identitat i només demanem col·laboració. Amb aquest comportament sembla que ens convidin a plegar».