Blanes enceta el Nadal amb la inauguració del pessebre, que s’inspira en l’Estació de Tren estrenada fa 157 anys

Aitor Roger

Fotografies: Aitor Roger

Ahir al vespre es va inaugurar el Pessebre Monumental que cada Nadal s’instal·la al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament. Enguany reprodueix l’estació de tren de Blanes, que precisament avui celebra el seu aniversari d’arrencada.

Més concretament, va ser al 1859 quan el tren va arribar a Blanes per primera vegada i es va inaugurar l’estació, que compleix 157 anys d’història. Altres punts destacats que hi ha al pessebre són la reproducció del naixement del riu Tordera, amb el pont que el travessa, la muntanya del Montseny, i un petit hortet que rodeja l’equipament ferroviari. Per la seva banda, l’escena més simbòlica –la del naixement- s’emplaça en un edifici que serveix de magatzem de l’estació.

pessebre_16a

Davant de la reproducció de l’estació de tren –on no hi falta cap detall, ni tan sols els llums que il·luminen el seu interior- hi ha un espectacular element que crida l’atenció per mèrits propis. Es tracta de la reproducció de la primera màquina de tren que va cobrir la línia Barcelona-Mataró a mitjans del segle XIX, considerat el primer ferrocarril de l’estat espanyol, i que es va estrenar l’any 1848.

Vídeo Ajuntament de Blanes

Vídeo Ajuntament de Blanes

L’arribada del ferrocarril va dinamitzar el sector econòmic de Blanes, ja que va comunicar la població amb Arenys de Mar i Tordera. Conegut popularment com El tren de la Costa, va prosseguir el seu recorregut cap a Maçanet-Massanes l’any 1862, facilitant d’aquesta manera la futura connexió amb Girona. L’any 1901 va passar a tenir quatre vies i un aparell giratori per a vagons i màquines, i els anys 1907-1908 es van ampliar les andanes i els magatzems.

pessebre_16c

Inauguració del Pessebre Monumental 2016-2017

Enguany serà la quarta edició consecutiva en què els alumnes de l’Institut Serrallarga hauran contribuït amb el seu esforç a que no es trenqui la tradició de fer el pessebre monumental a Blanes. Aquest 2016 és el 24è any que s’instal·la després que els 20 primers van anar a càrrec de l’Agrupació Pessebrista, que mai no ha deixat de col·laborar.

Ahir es va inaugurar el Pessebre Monumental i la decoració de la façana principal de l’edifici consistorial. També s’han encès els llums de Nadal instal·lats arreu del municipi i l’avet amb una estructura lumínica que hi ha a la Plaça d’Espanya. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha encapçalat l’acte acompanyat de la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella; i del president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera.

pessebre_16d_

Regidors i regidores del consistori i els principals protagonistes de la festa, els alumnes que s’han encarregat de confeccionar el muntatge nadalenc, també han participat en la cerimònia que ha donat la primera benvinguda a les festes nadalenques. Durant l’acte, s’ha fet una breu explicació sobre els principals elements del pessebre, acompanyada d’un vídeo molt il·lustratiu, i s’ha tancat amb diverses actuacions musicals en viu i en directe.

pessebre_16e

Implicació dels alumnes de diverses especialitats

Els alumnes de CFGS de màrqueting i publicitat de l’Institut Serrallarga s’han encarregat de diversos aspectes del projecte, ajudats per estudiants del batxillerat artístic, el grau mitjà d’activitats comercials, del PFI de manteniment i pintura i d’altres especialitats. També els ha donat un destacat suport el seu professorat, així com Rafa Guzman, que precisament és un declarat col·leccionista i aficionat a tot el què envolta les màquines de tren. En total, han participat al voltant d’una vuitantena de persones.

El punt i final de l’acte inaugural del pessebre 2016-2017, han anat a càrrec del CFGS Màrqueting comercial, turístic i cultural de l’institut, que han ofert una selecció de diverses cançons amb coreografia inclosa, tancant-se amb la conegut tema Hallelujah, de Leonard Cohen, que ha posat punt i final a l’especial vetllada.