Mossos y policia local de Lloret de Mar aconsegueixen un augment del 21,37% de les detencions

Foto: Blanesaldia.com

Els Mossos de la Selva Litoral i la Policia Local de Lloret de Mar han efectuat un intens treball durant tota la temporada d’estiu (de juny a setembre) per tal de garantir, en tot moment, la seguretat ciutadana al municipi i aconseguir així una pacífica convivència entre els seus habitants i la gran afluència de turistes que visiten la població cada temporada estival. La complexitat de Lloret de Mar és molt diversa i específica en funció de l’època de l’any. És durant els quatre mesos d’estiu quan la càrrega de treball es triplica en relació als altres mesos, ja que la seva població estacional augmentada més del 500%, arribant així a puntes de més de 200.000 persones al municipi.

És per això que la policia ha de tenir especial cura en localitats turístiques com ho és la de Lloret, ja que aquestes poblacions es poden convertir en un reclam pels qui busquen una zona de gran afluència de gent per aconseguir  beneficis il·lícits i el delicte fàcil. A la zona de Lloret de Mar les tipologies delictives més comunes són: els delictes i les faltes de furt, els robatoris amb força o amb violència i intimidació i el  tràfic de drogues.

No podem oblidar però, altres problemàtiques que afecten directament la població, com ara la venda ambulant, la prostitució, problemes administratius en alguns locals d’oci nocturn i l’ordre públic.

Quant a l’activitat delictiva d’aquest estiu (de juny a setembre) s’ha registrat un descens del 5,4% dels delictes i les faltes comeses al municipi, mentre que el nombre de detinguts ha augmentat en un 21,37%, i el delicte que ha enregistrat major descens és el robatori amb força a interior de vehicle.

Durant la temporada estiuenca també s’han portat a terme diferents dispositius encaminats a controlar la zona d’oci i els seus accessos.

Foto: Blanesaldia.com

11 macro dispositius policials

S’han fet un total de 11 macro dispositius policials, 10 dels quals amb una durada predeterminada (de control de zona d’oci) i un onzè que s’ha efectuat durant tot l’estiu de forma continuada i permanent (control d’estacions i accessos). El resultat ha estat:

  • 211 persones identificades.
  • 109 persones traslladades a dependències del Cos Nacional de Policia.
  • 31 detinguts (25 per salut pública, 3 per robatori amb força, 3 per robatori interior de vehicle).
  • 45 actes de venda ambulant (a part hi ha les actes que s’han anat aixecant diàriament fora dels dispositius)
  • 7 actes per tinença de substàncies estupefaents.

A part de la reducció dels il·lícits i els dispositius no podem oblidar les actuacions que els mossos i la policia local han dut a terme en el municipi dins l’àmbit de la policia administrativa. Durant l’estiu s’han realitzat:

  • 97 inspeccions a diferents locals.
  • 378 denúncies en aplicació de la llei 1/92 de protecció de la seguretat ciutadana.
  • 588 denúncies per venda ambulant.
  • 347 denúncies per manca de civisme.
  • 47 denúncies per repartir propaganda a la via pública.

Durant tot l’estiu també s’han aixecat diverses actes administratives, ja sigui dins els dispositius o en les diferents inspeccions. Actes: 29 actes per substàncies i begudes alcohòliques, 266 per consum o tinença de drogues, 63 per tinença o utilització d’armes o deficiències en els permisos, entre d’altres.

Podem concloure, de forma satisfactòria, que la bona coordinació entre els cossos policials i l’esforç conjunt amb les diferents institucions del municipi han aconseguit reduir els delictes i els fets il·lícits, augmentar el nombre de  detencions i incrementar les inspeccions als locals nocturns i d’oci i poder arribar a controlar amb èxit problemàtiques concretes.

Noves problemàtiques socials

A la roda de premsa que s’ha efectuat aquesta tarda a l’Ajuntament de Lloret de Mar, el Director General de la Policia, Manel Prat, ha destacat que davant nous reptes i noves problemàtiques socials i turístiques cal treballar coordinadament amb tots els cossos policials i estaments implicats, com s’està fent a l’actualitat, per fer front a aquesta situació, que és canviant, i que presenta demandes turístiques molt diverses. Per aquest motiu una de les propostes que s’està treballant, entre d’altres, és la creació d’una comissaria de districte a Lloret de Mar que suposi tenir un espai estable per donar una resposta més eficaç i minimitzar riscos. Aquesta nova comissaria suposaria un reforç d’efectius i un pas més per augmentar la capacitat de treball i de resposta de la que disposa actualment l’oficina d’atenció al ciutadà (OAC) de mossos existent a la població.

Foto: Blanesaldia.com

També ha comentat quant al balanç del que portem d’any (de gener a setembre), respecte els delictes i les faltes, aquestes han baixat un 11,38% respecte l’any anterior, el 2010. Els fets han baixat de 3.278 a 3.101. El Director ha remarcat que aquesta tendència de la disminució de fets delictius no és una tendència exclusiva de Lloret de Mar, sinó que és una dinàmica de tot el territori català. Respecte els detinguts, han passat a ser de 357 l’any 2010, a 454 només aquest estiu (de juny a setembre), 120 dels quals són per salut pública (la majoria per petit tràfic de drogues a la via pública).

D’altra banda l’Alcalde del municipi, el Sr. Romà Codina ha destacat que Lloret aposta per un turisme de futur que suposi tenir un valor afegit, amb una oferta de turisme molt diversificada adreçada a molts públics durant tot l’any i no només durant els mesos d’estiu, amb un turisme esportiu, cultural, de la tercera edat…

Romà Codina ha destacat també que cal treballar altres fronts, com per exemple l’oci nocturn i consensuar amb els locals que els tancaments puguin ser de manera graduada, i que tot i complir, com sempre han fet, la normativa administrativa, es pugui arribar a pactar uns torns de tancaments alternatius per evitar la gran afluència i concentració de persones a la zona i evitar riscos d’aldarulls i problemes de seguretat ciutadana. Tanmateix l’ajuntament està treballant en noves ordenances municipals per facilitar la seguretat ciutadana i l’ordre públic.