Presentació de la 33a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que es farà del 6 al 9 de novembre

Pere Duran

Pere Duran

Es farà els dies 6, 7, 8 i 9 de novembre i tindrà com a protagonista tot l’univers que envolta aquest licor.

La ratafia és un licor preuat per tots els colomencs i colomenques que participen activament de la festa ja sigui des de les entitats o a nivell particular. La Festa de la Ratafia, organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia, ha esdevingut una festa estimada per la gent de Santa Coloma i pels nombrosos visitants que no es volen perdre aquesta cita anual.

La Festa de la Ratafia la va crear l’any 1982 El Jovent del Poble, una entitat ja desapareguda. Des de fa anys, la Festa està organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma que va agafar el relleu al Jovent del Poble valorant les grans possibilitats que tenia aquest esdeveniment en el calendari de festes colomenc. Des de fa quatre anys, la Confraria de la Ratafia participa en l’organització encarregant-se de bona part del contingut d’activitats.

El que va néixer com a una festa modesta que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes es va convertir, en poc temps, en un dels grans esdeveniments de Santa Coloma de Farners. Des de fa anys la festa està consolidada i va creixent amb noves propostes i incorporacions. La ratafia forma part ja del patrimoni colomenc, un patrimoni que ens ensenya a destriar allò que és bo per a la nostra identitat.

La festa 2014 arriba carregada de novetats. Enguany s’han editat tres receptes colomenques d’elaborar ratafia i que són les més antigues de ratafia de Catalunya i s’ha unificat i renovat la imatge. L’edició de la Ratafia 1842 és limitada i només està disponible a Santa Coloma de Farners.

Cedida

Cedida

L’any 1997, l’Arxiu Històric Comarcal de Santa Coloma de Farners va rebre una llibreta manuscrita del 1842 on, entre altres materials, hi apareixien les tres receptes de ratafia més antigues de Catalunya, escrites per Francesc Rosquellas i Alomar. Així va ser com es van desvetllar les arrels profundes de la ratafia a Santa Coloma de Farners.

El 1997 es va elaborar la Ratafia 1842 seguint una de les receptes. El 2002 es va elaborar la “Ratafia La Nou Verda” i, finament, aquest 2014 s’ha completat la trilogia amb la “Ratafia 8 porrons”, reelaborant així totes les receptes de Rosquellas. Amb aquesta recepta es tanca un cicle d’arqueologia ratafiaire, tres ratafies diferents de gust però d’una mateixa època.

Cedida

Cedida

Fins el 23 de novembre es podran degustar plats relacionats amb la ratafia en més de 30 restaurants de Santa Coloma de Farners i la Selva. “Ratafia al plat” és una iniciativa de la Confraria de la Ratafia i l’Associació d’Hostaleria de la Selva amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma, el Consell Comarcal de la Selva i el Patronat de Turisme Costa-Brava.

A més, s’emmarca en la plataforma HibriturSelva. És la primera vegada es crea una imatge i una campanya conjunta a través unes jornades gastronòmiques relacionades amb la ratafia per promocionar la cuina pròpia i aquest producte autòcton i popular a la comarca.

Espai gastronòmic ‘Ratafiàrium’

Cedida

Cedida

La Festa de la Ratafia dóna un pas endavant amb l’Espai gastronòmic Ratafiàrium, una carpa de 300 m2 que s’ubicarà a la plaça del Firal amb 25 elaboradors de productes gastronòmics amb ratafia. Allà s’hi podrà degustar i aprendre, ja que hi haurà presentacions durant el dissabte i el diumenge de la festa. S’hi trobaran productes com el pa de Ratafia, la infusió de Ratafia, la melmelada de Ratafia o el croissant de Ratafia.

Els dies 1, 8 i 9 de novembre, continuaran els guiatges de la Ruta urbana de la ratafia. Els participants poden descobrir els diferents indrets de la ciutat relacionats amb aquest licor.
El 33è Concurs de la ratafia, el més antic de Catalunya, és l’eix central de la festa, present al llarg de l’any a través de les diverses activitats que es duen a terme (sortides de recollides d’herbes, talleret de la ratafia o el taller de filtrar).

Un any més s’ha organitzat el Sopar popular de la ratafia, al qual s’esperen més de 600 persones, el divendres 7 de novembre a partir de les 21:00 h. Hi haurà l’actuació de l’humorista Peyu de l’APM i RAC1. També es farà una demostració i tast de cocktails amb ratafia.