Càritas de Blanes es traslladarà a finals de juny al local ubicat al número 50 del carrer Anselm Clavé

Façana del nou local de Càritas Blanes / Foto: Quim Llorens

Façana del nou local de Càritas Blanes / Foto: Quim Llorens

Càritas de Blanes començarà a finals de juny a prestar servei en el local ubicat al número 59 del carrer Anselm Clavé 59. L’immoble, propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera Aquests, es va cedir el passat mes d’abril a l’Ajuntament. Recentment, la institució ha firmat un conveni amb Càritas perquè ho utilitzi. Aquests dies es fan unes petites reformes amb la finalitat de dividir l’espai en diverses dependències ja que té 520 m2.

Càritas utilitzarà principalment l’espai cedit, si bé més endavant no es descarta la possibilitat que el comparteixi amb altres entitats anàlogues del municipi, de comú acord amb l’Ajuntament.

L’entitat benèfica dóna actualment suport a 3.070 persones a través dels diversos serveis amb què compta, i que són atesos per 73 voluntaris i voluntàries que, desinteressadament, esmercen el seu temps lliure per col·laborar amb l’entitat. La ONG ha valorat molt positivament haver aconseguit aquest nou local, ja que el què han estat ocupant els darrers anys suposava una despesa mensual de lloguer que ara ja no haurà d’esmerçar.

Membres de Càritas, amb l'alcalde Josep marigó i la regidora Susana Ramajo

Membres de Càritas, amb l’alcalde Josep marigó i la regidora Susana Ramajo  / Foto: Ajuntament de Blanes

La nova seu representarà un salt quantitatiu i qualitatiu. Quantitatiu perquè compta amb una superfície de 520 m2, quadruplicant la de l’anterior, ubicat al carrer Nou i que té 130 m2. A més, els usuaris guanyaran en intimitat a l’hora de comentar els temes que els preocupen amb els responsables de l’entitat.

L’espai disposarà d’una habitació habilitada com a cuina ja que es projecta realitzar cursets per ensenyar a cuinar i treure un millor i gustós profit al menjar que es dóna als beneficiàris de l’entitat.

De 25.000 kg d’aliments a 81.000 kg repartits en tan sols quatre anys

Magatzem d'aliments de Càritas / Foto: JFG

Magatzem d’aliments de Càritas / Foto: JFG

El principal servei que ofereix actualment Càritas és del Banc d’Aliments, que l’any passat va registrar un augment del 55’47% de les famílies que van adreçar-s’hi per recollir la bossa setmanal d’aliments. Actualment, la mitjana del nombre de bosses d’aliments que es distribueixen setmanalment és d’unes 200, que es reparteixen a 460 famílies, la qual cosa significa un total de 1.322 persones.

Durant els darrers quatre anys, l’augment de la demanda d’aliments causat per la crisi econòmica, ha provocat que s’hagin hagut de redoblar esforços per poder atendre un major nombre de persones. Així, si l’any 2010 es van repartir 25.338 Kilos d’aliments, l’any 2013 la quantitat es va multiplicar fins arribar als 81.377 kilos. Això va permetre repartir durant l’any passat un total de 8.615 bosses.

Ajuts econòmics

També es donen ajudes econòmiques a les famílies per poder afrontar diverses despeses: aigua, compra d’aliments, gas, correu, farmàcia, llibres, lloguer, electricitat i transport. L’any 2013 es van poder augmentar les ajudes dineràries en un 154% en relació a l’any 2012 gràcies a les aportacions dels socis, donacions de particulars i al conveni amb l’Ajuntament de Blanes, que va aportar 15.000 euros. L’any passat els ajuts van ser de 32.863 euros i durant els primers quatre mesos d’aquest 2014 ja s’han repartit 20.350.

Altres serveis de suport de Càritas

Personas con pocos recursos acuden a recoger alimentos a la sede de Cáritas, el pasado 21 de febrero / Foto: JFG

Persones beneficiàries de Càritas / Foto: JFG

Un altre dels serveis més coneguts de Càritas Blanes és el de rober, que l’any passat va ser utilitzat per 1.785 persones, després que al 2012 ho van fer 1.632 persones. De les donacions que es fan a l’entitat, es recicla la roba de segona mà i es proporciona a persones amb dificultats econòmiques a canvi d’un donatiu simbòlic per fomentar la cultura de la reutilització.

La porta d’entrada a Càritas és el Servei d’Acollida, que significa el primer contacte amb les persones i famílies que s’hi adrecen per exposar-los la seva situació, els problemes amb què es troben. Totes les intervencions es coordinen amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Blanes. L’any passat es va donar d’alta a 201 famílies.

També s’ofereix acompanyament per a gent gran, tallers de costura i manualitats, reforç escolar, servei d’assessorament a immigrants i assessorament de deutes familiars. Aquest darrer servei orienta a les famílies que no poden fer front als deutes. També, es fa un acompanyament en la negociació amb els bancs, renegociació dels deutes, dació en pagament i lloguer social del pis propi.