Lloret de Mar inicia una ambiciosa transformació de la seva gastronomia de la mà de la Fundació Alícia

D’esquerra a dreta, Nino Gomez president de l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar; Enric Dotras, president del Gremi d’Hosteleria de Lloret de Mar; Toni Massanès director general de la Fundació Alicia i Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar / Foto: Ajuntament de Lloret de Mar

El projecte neix de l’acord a tres bandes entre l’Ajuntament de Lloret de Mar a través de Lloret Turisme, l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar i del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar que volen convertir el municipi en una destinació gastronòmica amb personalitat pròpia i de qualitat.

L’Hotel Evenia Olympic Palace, seu de l’escola d’hostaleria de Lloret, ha acollit la presentació de la primera fase d’aquest projecte que es centrarà en la cuina de salut, prioritzant les certificacions AMED per a tots els establiments, aliments adaptats, nous processos de cuina i formació de personal.

Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, ha explicat que “durant el darrer any, la fundació Alícia ha dut a terme una recerca exhaustiva per tal d’establir el mapa de la restauració de Lloret i per identificar-ne els seus eixos i potencialitats. Un cop feta aquesta recerca s’ha desenvolupat un pla estratègic a llarg termini per impulsar aquesta gastronomia lloretenca. Avui donem el primer pas presentant el pla per convertir el municipi en una destinació pionera en cuina de la salut.”

Per la seva part, l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, emmarca aquest projecte “en el pla estratègic per a la reconversió turística del municipi que tindrà la gastronomia com un dels seus valors afegits. Avui presentem la primera part de la transformació que s’ha centrat en la “Cuina de Salut”, i més endavant presentarem la segona part del projecte que se centrarà en posar en valor les arrels i la identitat gastronòmica de Lloret.”

Una destinació especialitzada en la “Cuina de Salut” i allergy friendly

Una de les primeres oportunitats que va identificar la Fundació Alícia és convertir Lloret en la primera destinació especialitzada en l’àmbit de la “Cuina de Salut”, una tendència creixent entre els consumidors nacionals i internacionals. Aquesta especialització requereix l’adaptació de restaurants, bars, cafeteries i altres establiments, però sobretot de la restauració dels hotels del municipi que actualment registren més de 5,3 milions de pernoctacions anuals. La premissa de la “Cuina de Salut” es basa en tres factors principals: sa, sostenible i bo.

Enric Dotras, president del gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar explica que “els hotels de Lloret han assumit el compromís d’adaptar els seus establiments per aconseguir la implantació del Distintiu d’Alimentació Mediterrània (AMED) i per complir amb les propostes de gestió d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries que defineixi la Fundació Alícia”.

Aquesta estratègia vol transformar totes les fases del procés: des de la producció dels elements bàsics de la cuina, la formació dels cuiners i també formació específica per a tot el personal d’atenció al públic. En aquest sentit, Nino Gómez, president de l’associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar comenta que “l’objectiu últim d’aquesta iniciativa és ben clar: volem que quan un client arribi a un restaurant de Lloret només hagi de dir quina és la seva al·lèrgia, i no caldran més detalls, perquè les persones que l’atendran podran anticipar-se a les seves necessitats”.

El nou model gastronòmic de Lloret en el camp de la salut vol incidir especialment en els següents àmbits:

1. Certificació AMED: requereix cuinar amb oli d’oliva, incorporar al menú/carta plats a base de verdures i productes integrals, i afavorir un consum responsable de vi i altres begudes alcohòliques entre d’altres. Es treballarà per l’acreditació del major nombre d’establiments possible.

2. Adaptació dels processos de cuina: Les cuines adaptaran els seus processos interns gràcies a cursos de formació de la Fundació Alícia.

3. Noves cartes i menús: progressivament s’ampliarà l’oferta dels establiments amb nous plats aptes per tot tipus de comensals.

4. Adaptació dels processos per al personal de sala: crear personal expert en l’atenció d’aquests col·lectius.

5. Recomanacions dels bufets d’hotels: actualment la configuració dels bufets “discrimina” els aliments adaptats aïllant-los en àrees específiques de “gluten free”. L’aposta és per un model sense parcel·les, amb aliments aptes per tothom, sense excessos d’informació, i l’objectiu de personalitzar el plat final.

6. Oferta també apta per a vegetarians, flexiterians, i esportistes: un cop implantats tots els passos anteriors, s’haurà aconseguit també la creació d’un estàndard gastronòmic perfectament adaptat a les necessitats específiques de vegetarians, flexiterians, vegans i d’altres col·lectius amb necessitats especials com els esportistes. De fet, Lloret està certificada com a DTE (Destinació de Turisme Esportiu) per l’Agència Catalana de Turisme des de 2006 i rep anualment a milers de visitants que participen en campus esportius, concentracions d’equips nacionals i internacionals, o prenen part en proves esportives al municipi.

Conscients que es tracta d’un projecte que requerirà uns anys d’implantació, es fixa un objectiu moderadament ambiciós d’acomplir: tenir més del 50% dels establiments (hotels i restaurants) adaptats en un termini de 2 anys. En el cas concret dels hotels, els establiments que ja han manifestat la seva voluntat de participar en aquest programa representen 12.000 de les 29.000 places hoteleres de Lloret.

Els primers establiments adaptats a la nova realitat

En la presentació d’avui han tingut un paper destacat tres establiments que han actuat d’ambaixadors d’aquesta nova realitat. Durant l’acte han presentat els seus processos i productes, on ben aviat s’emmirallaran la resta d’establiments:

1. Hotels – Grup Evenia
Els hotels Evenia allotgen l’escola d’hostaleria de Lloret, i han estat precursors en l’adaptació dels seus bufets al model Allergy Friendly treballant una tria de productes adaptats a pràcticament tots els públics i a les principals tipologies d’al·lèrgies. La gestió de les necessitats alimentàries dels hostes comença sol·licitant aquesta informació amb anterioritat i deixant preparat l’encàrrec de menús adaptats abans fins i tot del check-in. La utilització dels productes
de la dieta mediterrània també forma part de les prioritats alimentàries dels seus bufets i restaurants.

2. Restaurant – Bodega Sa Xarxa
Sa Xarxa és un dels establiments amb més història de Lloret. En l’actualitat han incorporat a la seva carta nombroses propostes identificades per als clients amb al·lèrgies i intoleràncies. Per exemple, hom pot gaudir de l’experiència de “fer un vermut” sigui quina sigui la seva al·lèrgia o intolerància.

3. Cafeteria/fleca – PdePà Coffee Bakery
PdePà és un dels establiments especialitzats en la venda de productes de pa i bolleria sense gluten i adaptada per al·lèrgies alimentàries que serveixen en les seves 4 cafeteries i també subministren a establiments hotelers i de restauració del municipi.

Sobre la Fundació Alicia

Alícia és un centre de recerca en cuina. Investiga productes i processos culinaris; innova i treballa per millorar l’alimentació de les persones, amb especial atenció a les restriccions alimentàries i altres problemes de salut; fomenta la millora dels hàbits alimentaris, i realça el patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris. Alícia és una fundació privada sense ànim de lucre, creada l’any 2003.