Comença un extens episodi de neu a cotes baixes i temporal marítim

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una pertorbació que, juntament amb la massa d’aire fred que segueix ancorada a bona part de l’Europa Occidental, donarà lloc a un extens episodi de neu a cotes baixes a Catalunya.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Els models meteorològics indiquen que una depressió formada al nord de les Illes Canàries es desplaçarà cap a la Península Ibèrica i dissabte es situarà a la zona de la Mediterrània occidental. Tot seguit es presenta el mapa de pressió en superfície previst pel model ECMWF (Centre Europeu) per dissabte a les 12 h, on es pot veure la baixa centrada a les Illes Balears.

Així, amb aquest escenari es preveu que la precipitació s’iniciï divendres a la nit pel sud de Catalunya, i que durant la matinada de dissabte ja pugui afectar qualsevol punt del país, ja de manera extensa i abundant. Fins a mig matí serà en forma de neu a qualsevol punt, però a partir de llavors la cota de neu tendirà a pujar lleugerament pel litoral. Hi haurà una gran variabilitat territorial en les cotes de neu, tot i que a la major part de l’interior estarà nevant tot el dia.

Al sud de Ponent, Terres de l’Ebre i muntanyes del Camp de Tarragona es podran acumular gruixos de neu superiors als 5 cm per sobre dels 200 metres, més de 20 cm per sobre dels 600 metres, i més de 30 cm per sobre dels 800 metres. A més, també es poden acumular més de 30 cm de neu per sobre dels 800 metres a punts de la serralada Transversal i Pirineu i Prepirineu Oriental. Al nord de Ponent i comarques de Barcelona i Girona es podran acumular gruixos de neu de més de 2 cm per damunt dels 300 metres i més de 5 cm per sobre dels 600 metres.

En general la neu serà humida i, localment, amb intensitat moderada.

Diumenge continuarà la precipitació i la nevada, però s’anirà restringint al terç sud i al nord-est. La cota de neu estarà al voltant dels 400 metres, localment per sota, i es podrán acumular gruixos de més de 5 cm per sobre dels 600 metres, i més de 10 per sobre dels 800.

Durant el cap de setmana seguirà l’ambient fred i encara es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu i de febles i puntualment moderades a la resta de l’interior.

A banda, dissabte el vent de component est bufarà amb ratxes fortes que podran superar els 20 m/s (72 km/h) al litoral, prelitoral i depressió Central, sobretot a zones elevades. Aquest vent donarà lloc a un temporal marítim a tota la costa, amb onades que superaran els 2,5 metres d’alçada. A partir de la tarda les onades podran superar els 4 metres, sobretot a la meitat sud del litoral, on hi podria haver onades màximes de més de 5 m. Aquest temporal es mantindria diumenge, tot i que amb tendència a afluixar.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.

Davant la incertesa observada en els models meteorològics es recomana seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció, així com l’evolució dels Avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP).