Els grups municipals de Lloret estudien l’esborrany de la nova ordenança de civisme

Foto: Blanesaldia

Tots els grups municipals de lloret de Mar volen arribar a un consens per aprovar la nova ordenança de civisme, que ha de ser un pas important per canviar el model turístic de la població i evitar que es repeteixin fets com els aldarulls viscuts l’estiu passat. La futura normativa preveu sancions exemplars de fins a 3.000 euros i prohibeix, entre altres coses, beure alcohol al carrer, dormir dins del cotxe, la prostitució a la via pública o la venda ambulant. L’equip de govern ha presentat el document als grups de l’oposició, que hauran d’estudiar-lo i fer les seves pròpies propostes.

El portaveu d’ERC i regidor de Turisme, Jordi Orobitg, confia en què s’aprovarà per unanimitat, «perquè així ho demana el poble». En aquest sentit, tots els portaveus polítics han mostrat la seva disposició a arribar a un acord.

Des d’ICV – EUiA, però, Javier Rodríguez Pacios considera que és important que en el procés d’elaboració de la nova normativa també hi participi la ciutadania. Per això han fet arribar el document a diferents associacions de la vila, que hauran de fer les seves propostes «perquè es pugui arribar al període d’exposició pública amb l’ordenança com més elaborada millor».

La nova ordenança preveu sancions que van dels 300 fins als 3.000 euros, en funció de la gravetat dels fets. El portaveu del PP, Enric Martínez, considera que serà complicat que els infractors paguin aquestes quantitats. «Si tenim problemes per cobrar-los 60 euros, 750 serà pràcticament impossible», ha argumentat.

En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu del PSC, Joan Bernat, que ha explicat que la seva formació incidirà en la importància que tindrà fer una bona difusió de la nova normativa, perquè els turistes sàpiguen «quines conseqüències tenen alguns actes a la via pública» i ha afegit que «cal la implicació dels privats, perquè si en els establiments ja no es compleixen aquestes normes de civisme serà molt difícil fer-les complir al carrer». Bernat també creu que serà important difondre el contingut de l’ordenança a les escoles del municipi.

El grup que ha estat més crític és el MILLOR de Marc Fuertes. Està d’acord en què serà una bona base per millorar el turisme de Lloret, però creu que caldrà buscar mesures més contundents. “S’ha d’agafar el problema d’arrel, a partir dels touroperadors i dels hotels que els donen cobertura, perquè el que cal és evitar els aldarulls” i no sancionar-los quan ja s’han provocat, ha explicat Fuertes.

El líder del MILLOR ha remarcat, també, que serà difícil fer complir l’ordenança, ja que farien falta més policies locals a Lloret. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Josep Valls, ha recordat que és molt fàcil demanar més policia, però que cal ser conseqüents a l’hora d’apujar els impostos. «És molt fàcil dir que falta policia, però també és molt fàcil que quan has de fer les ordenances fiscals i has de pujar impostos per poder posar més policia et diguin que no pots pujar impostos. Està clar que es poden tenir discursos per a totes les ocasions, però al final del temps has de tenir certa coherència», ha concretat el regidor convergent.

Valls ha remarcat que la normativa municipal aplicarà les màximes sancions permeses per llei. Lamenta, però, que la llei no permeti ser encara més estrictes. Segons Valls, la llei hauria d’estar «redactada de manera que la reincidència de certs actes permetés ser més durs en el tema sancionador». Tot i així, ha afegit: «Pel que fa al règim sancionador de l’ordenança, hem anat al màxim que la llei ens permet, amb la voluntat de transmetre als visitants que aquest comportament incívic a Lloret ja no és gratuït».

La nova normativa és previst que entri en vigor abans de la propera temporada.

Text: Nova Radio Lloret