Tossa organitza el I Festival de Música a l’antiga Església de la Vila Vella

L’àrea de Cultura, Patrimoni i Tradicions de l’Ajuntament de Tossa de Mar ha organitzat per aquest estiu el primer Festival de Música a l’Església de Sant Vicenç de la Vila Vella amb l’objectiu de convertir-se, amb el pas del temps, en un festival de referència a la Costa Brava, únic pel seu emplaçament. El festival tindrà esponsorització del sector privat i es farà en un espai emblemàtic per ser a l’església gòtica dels primers tossencs que vivien dins les muralles fins el s. XV.  

La seva ubicació singular al cim de la única vila enmurallada de la costa catalana; la seva acústica, ja demostrada en diverses actuacions en les últimes dècades -Llach, Serrat, M.del Mar Bonet, Tete Montoliu, etc- motiva l’equip de govern de Tossa a donar l’ús públic que es mereix, i acollir vilatans i visitants en aquest espai únic a la Costa Brava.

En breu sortirà a la llum el calendari complet d’actuacions. De moment, obrirà el cicle l’Orquestra de Cambra de l’Empordà amb un concert el dissabte 13 d’agost a partir de les 10 de la nit, en el que hi sonaran peces musicals des de Mozart a The Beatles i sardanes inèdites dedicades a Tossa. Una altra actuació confirmada és la de la cantautora Mayte Martin, que actuarà per primera vegada a la Costa Brava el proper 3 de setembre.

Orquesta de Cambra de l’Empordà

Gospel, bossanova, jazz o música clàssica completaran el cartell del festival d’enguany, que inclourà també la projecció el proper 2 de setembre de La noche que no acaba, el guardonat documental d’Isaki Lacuesta dedicat a Ava Gardner i que vol retre homenatge als tossencs que van viure el rodatge de Pandora i l’holandés errant.

Futur auditori

L’Ajuntament de Tossa va encarregar l’any 2005 un projecte per adequar l’església com a auditori amb capacitat per a 300 persones perquè formés part del conjunt patrimonial de la Vila Villa, juntament amb el Museu del Far, destinat a la captació de turisme cultural. Entre el 2006 i el 2007 es van dur a terme els treballs de consolidació, restauració i reforç estructural. Segons la regidora de Cultura de Tossa, Pilar Mundet, “l’església s’hagués ensorrat si no s’hi hagués intervingut”.

L’actual equip de govern vol continuar amb aquell projecte apostant per la captació de turisme cultural i, per aquesta raó, d’entrada ja ha programat aquest cicle de concerts en aquest espai. L’execució per adaptar definitivament l’església en auditori es durà a terme en els propers anys, quan les convocatòries de les diferents administracions i la millora de la situació econòmica ho permetin.

Pilar Mundet explica que «impulsarem el Festival de Música amb recursos propis i la col·laboració dels empresaris vinculats amb l’activitat econòmica de Tossa que, conscients de les dificultats del moment, volen contribuir amb les seves aportacions a patrocinar aquest esdeveniment». La regidora de Cultura afegeix que «començarem pel més bàsic: acondicionar l’espai, llogar els serveis i equips necessaris, muntar una infraestructura mínima… La comprensió de les orquestres, grups i cantants, conscients de les dificultats d’arrencar un festival en aquests moments, ha facilitat la seva organització. Quan s’estima la música de veritat, no s’escatimen esforços ni generositat».

El festival tindrà preus majoritàriament populars i un preu especial pels alumnes de les Escoles de Música i pels menors. Segons l’equip de govern, l’objectiu d’aquest any és cobrir despeses. Quan el festival es consolidi, serà rendible econòmicament.

L’edició dels fulletons i cartells de difusió del festival, les falques publicitàries, l’acondicionament de l’espai, el lloguer de serveis i d’equips de so i de llum, així com la cobertura del cost d’algunes actuacions són els conceptes pels quals s’ha demanat la col·laboració dels espònsors que, «malgrat el moment econòmic, han volgut ser presents en aquest festival», conclou Mundet.

Orquestra de Cambra de l’Empordà: primer concert

Aquesta orquestra, fundada l’any 1989, està formada per 15 persones: director, solista, contrabaix, 2 violoncels, 4 violins primers, 2 violes i 4 violins segons. Ha estat Premi Nacional de Música l’any 1992. Ha realitzat més de 2.700 concerts a 44 països dels cinc continents. És l’única orquestra estable i professional de Catalunya i té el suport dels Consells Comarcals de l’Alt i Baix Empordà, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Figueres. També diverses empreses privades troben adient recolzar-la. Recentment s’ha creat “Amics de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà”, obert a particulars i empreses, que servirà de fonament per assegurar el futur de l’orquestra.

En el decurs d’aquests 21 anys, l’OCE ha enregistrat 14 CD’s i 4 DVD’s. Diversos i distingits compositors catalans han dedicat obres a l’OCE. Entre ells, Xavier Montsalvatge, que va compondre les “Tres postals il·luminades” amb motiu de la remodelació del Teatre Municipal el Jardí de Figueres, l’any 1991. L’Orquestra ha estat dirigida per prestigiosos directors com; Lazlo Heltay, Daniel Tosi, Bruce Polay, etc, i ha col·laborat amb cors com l’Orfeó Català, Polifònica de Puig-Reig, o la Coral Cantigai, entre d’altres.

Edició: José Fernández – Fotos: Ajuntament de Tossa de Mar