Descobreixen més d’un centenar d’objectes dels segles XV i XVI al castell de Montsoriu

Foto: Consell Comarcal de la Selva

Els treballs arqueològics duts a terme pels integrants del 19è Camp de Treball d’Arqueologia al Castell de Montsoriu han servit per recuperar una gran quantitat de restes medievals i posar al descobert l’estructura intacta d’una cisterna del segle XIII. L’actuació arqueològica s’ha centrat en la zona de magatzems del Pati d’Armes, el segon recinte fortificat del castell.

Aquest camp de treball ha comptat amb una vintena de joves d’entre els 18 i els 25 anys de Turquia, Japó, Sèrbia, Rússia, Canadà, Alemanya, Itàlia i França. Enguany, el camp de treball es va iniciar el dia 18 de juliol i va finalitzar el dia 1 d’agost.

 

La continuació dels treballs ja iniciats l’any 2010 s’han centrat en l’excavació dels nivells de reompliment d’una habitació de més de 40 m2 adossada a la muralla oest i a l’estructura del dipòsit. L’excavació d’aquests nivells ha posat al descobert més d’un centenar d’objectes medievals, de finals del segle XV i principis del segle XVI. Aquest important fons, format per plats, escudelles decorades en blau català, fragments de vaixella italiana, objectes metàl·lics i de vidre.

El director del Museu Etonològic del Montseny, Jordi Tura, ha afirmat que «aquestes troballes aporten una informació valuosa sobre la vida quotidiana de la darrera fase en què el castell fou propietat dels vescomtes de Cabrera». En aquest sentit, Tura ha assegurat que «també, complementen la troballa de la vaixella de més de 400 objectes realitzada l’any 2007, configurant aquest fons del segle XVI com el més rellevant localitzat mai al nostre país».

El mateix director ha assenyalat que de tots els objectes, destaca per la seva singularitat la descoberta de diferents objectes metàl·lics: unes tisores, un ganivet o una empunyadura d’espasa. I també cal destacar, per la seva singularitat la troballa d’una agulla o passador d’os decorada amb el cap d’una figura humana i que els participants del camp de treball anomenaven la Venus de Montsoriu.

Aquesta intervenció tindrà continuïtat amb l’excavació programada que durà a terme el Museu Etnològic del Montseny amb estudiants d’arqueologia i que complementarà aquesta erxcavació del castell de Montsoriu. El camp de treball està organitzat pel Consell de Joves d’Arbúcies i compta amb la direcció arqueològica dels tècnics del Museu Etnològic del Montseny.