Vilobí d’Onyar acull aquest cap de setmana la 18a Fira Festa de la Botifarra Dolça

botifarra_vilobiLa 18a Fira Festa de la Botifarra Dolça se celebrarà durant el proper cap de setmana del 7 i el 8 de febrer a la Plaça Major de Salitja, al terme municipal de Vilobí d’Onyar, i ve carregada d’activitats, tan per als amants d’aquest singular producte com per aquelles persones que vulguin descobrir els productes de la terra.

La jornada del dissabte 7 estarà dedicada al món de la ratafia, amb concursos, tastets i activitats relacionades amb aquesta beguda. L’edició d’enguany comptarà amb la presència de Josep Sucarrats, director de la revista “Cuina”, que presidirà el concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça durant la tarda del dissabte.

Entre les activitats programades per aquesta jornada hi ha el segon concurs local de ratafia dolça, una mostra de ratafies catalanes amb la degustació i venta directa d’elaboradors i un espectacle infantil a càrrec de Fefe i Cia.

Per segon any consecutiu, la nit gastronòmica es substituirà per un sopar popular a la carpa climatitzada de la Plaça Major de Salitja amb un menú de botifarres dolces i picants, pomes capçades de botifarra dolça amb ratafia, gintònics i ratafia a preus populars. En el transcurs d’aquest acte es farà el lliurament del premi botifarra dolça 2015 i dels premis del concurs local de ratafia i del concurs de coques, postres i pomes capsades.

Fira de productes artesanals, visita guiada a la Crosa i esmorzar de forquilla, entre altres

El segon dia de la Fira, la plaça Major de Salitja es convertirà en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment gastronòmic que congrega visitants d’arreu de les comarques gironines i de la resta de Catalunya. A les nou del matí, es farà la inauguració de la Fira de Productes Artesans, que any rere any compta amb un nombre més elevat de parades.

Tot seguit, s’iniciaran les inscripcions per a la 13 a edició de la Visita Guiada al Volcà de la Crosa, que té un recorregut d’aproximadament sis quilòmetres i que inclourà un esmorzar i un obsequi commemoratiu. El preu d’inscripció a la visita guiada és de 5€ per persona. Paral·lelament, al bar de la Fira hi haurà un esmorzar de forquilla a preus populars a base bortifarra dolça amb olives negres i ceba confitada, creació del pastisser local Toni Noguera.

A les deu, l’associació de tractoristes de màquines antigues de Girona farà una desfilada pels voltants del poble, despès de la qual els tractors romandran exposats durant tot el matí al Carrer del Nord. A quarts de dotze, coincidint amb el final de l’exhibició de gossos ensinistrats de la residència canina Campdorà, la carpa de la Plaça Major acollirà la demostració i tastets de plats d’aplicació de la botifarra dolça a càrrec de la Granja el provençal, les Cuineres de Salitja i Jep Plana, professor de l’escola d’hosteleria i turisme. Com a acte de clausura de la Fira, a quarts de cinc de la tarda el grup Bloc Quilombo oferirà un espectacle de percussió a la Plaça Major.

Durant tot el diumenge hi haurà una venda i exposició de productes de la comarca convidada, el Montserratí; exposició d’eines del camp antigues dels veïns de Salitja, una mostra de les pintures de Laura Gil a la rectoria, la mostra d’animals de granja dels pagesos de Salitja, Joc del Conill porquí, Inflables per a la mainada, venda de productes de la fira, fira d’artesania i una exposició de fotografies antigues del poble de Salitja.

La regidora del poble de Salitja, Mercè Sais, ha assenyalat que els INDEPS i l’Ajuntament han treballant conjuntament perquè la Fira esdevingui, novament, un èxit tant en l’organització com en l’afluència de visitants. En els darrers anys, la Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja s’ha convertit en una cita obligada a les comarques gironines. L’any passat, prop de 10.000 persones la van visitar i s’espera que enguany s’assoleixi una xifra similar.