Lloret se suma al projecte FutbolNet

Foto: Ajuntament de Lloret

Foto: Ajuntament de Lloret

Des de mitjan febrer, Lloret de Mar participa en el projecte FutbolNet, adreçat a joves de 12 a 16 anys del municipi. Aquesta activitat es porta a terme dos dies a la setmana a la tarda en horari extraescolar i és una iniciativa de la Fundació FC Barcelona gestionada per la Fundació SER.GI i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret.

FutbolNet és un projecte impulsat per la Fundació FC Barcelona que pretén educar els infants i joves a través del foment dels valors positius que es deriven de la pràctica esportiva, concretament del futbol. El programa s’aplica durant diversos mesos del curs escolar, amb dues sessions de dues hores per setmana i es practica en espais escolars i/o urbans (interiors o exteriors) cedits pels ajuntaments de cada municipi.

El futbol de FutbolNet té unes regles especials. Per exemple, no existeix la figura de l’àrbitre sinó la del ‘mediador’, un moderador que tutela el joc sense amonestar. Els equips són mixtos. Les sessions es divideixen en tres parts: una discussió anterior al partit per parlar del valor que es treballarà durant la sessió i pactar les normes del partit, un partit de futbol i una xerrada posterior. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc i no en un complement.

Durant la seva aplicació, FutbolNet fa incidència en cinc valors, marcats com a essencials per al desenvolupament personal, que es debaten abans, durant i després del joc. Aquest valors són: esforç, respecte, treball en equip, humilitat i ambició. Al voltant de cadascun d’aquests conceptes es juga una lligueta i l’equip guanyador no és el que marca més gols sinó el que ha aplicat millor les normes del valor.

Amb 4.000 beneficiaris directes

FutbolNet té a cada municipi entre 45 i 60 beneficiaris amb edats compreses entre els 10 i els 16 anys, escollits per la Fundació FC Barcelona i l’ajuntament corresponent, seguint criteris de vulnerabilitat social i econòmica, entre altres. Les sessions es duen a terme sempre en horari extraescolar.

Implementació a vint-i-una localitats

Les proves pilot de FutbolNet es van desenvolupar satisfactòriament durant el 2011 i el mes de febrer de 2012 el projecte ja es va iniciar a Salt, Banyoles, Olot, Santa Coloma de Gramenet i al barri del Carmel de Barcelona. Durant el curs 2012/13, FutbolNet arriba a més localitats catalanes: Igualada, Badalona, Martorell, Vic, Figueres, Palafrugell, Cervera, Balaguer, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Mollerussa, Tortosa, Amposta, Valls, El Vendrell i Cambrils. Enguany, el projecte es duu a terme a vint-i-un municipis de territori català.

A cada localitat la Fundació FC Barcelona disposa d’un equip implementador, i compta amb el suport de cada ajuntament. Abans de l’aplicació de FutbolNet, la Fundació forma en la metodologia del projecte els monitors esportius encarregats de treballar amb els infants.