La moció en contra de la publicitat sexista a Blanes ja es comença a aplicar

La tanca publicitaria es va tapar ahir a la tarda / Foto: JFG - Blanesaldia.com

La tanca publicitaria es va tapar ahir a la tarda / Foto: JFG – Blanesaldia.com

El ple de l’Ajuntament de Blanes va aprovar dijous passat una moció presentada pel grup municipal d’EUiA-ICV, en la qual es demana que es modifiqui l’ordenança que regula la instal·lació de publicitat en el municipi mitjançant tanques, cartells i qualsevol suport publicitari que s’exhibeixi a la via pública.

La finalitat de la moció és que es prohibeixi la publicitat sexista, que genera un discurs en el qual el cos humà, especialment el de la dona, apareix com una mercaderia i reclam per fixar l’atenció en un producte, la qual cosa suposa un tracte indigne, vexatori i discriminatori. La moció es va aprovar per unanimitat i ahir ja es va començar a aplicar via acció directa.

Ahir a la tarda tres homes van col·locar una lona sobre una tanca publicitària situada en l’accés a Blanes, a la carretera de Tordera. L’anunci, de grans dimensions, informa de l’existència a Blanes d’un establiment relacionat amb la prostitució. Les persones que van tapar la tanca van utilitzar una escala i cordes, segons va poder comprovar Blanesaldia.com.

La moció va posar al descobert les deficiències de l’ordenança municipal, que es va aprovar el 1998 i que regula la publicitat estàtica a la ciutat, doncs diversos regidors van plantejar que la seva reforma.

Està ubicada a la carretera de Tordera / Foto: JFG - Blanesaldia.com

Està ubicada a la carretera de Tordera / Foto: JFG – Blanesaldia.com

La moció d’EUiA-ICV és una bona eina per a aquesta labor, perquè recull articles clau de la Llei General de Publicitat de 1988, la llei de 2008 sobre violència masclista de la Generalitat i una sèrie de pautes publicitàries emeses per l’Institut Català de la Dóna. Són:
1.- Promoure nous models de publicitat que no consolidin els estereotips de gènere.
2.- No representar el cos de les dones com a objecte sexual o de reclam i evitar estàndards de bellesa femenina associats amb l’èxit.
3.- Promoure el respecte i la igualtat en les relacions entre homes i dones.
4.- Fer un ús no sexista del llenguatge.
5.- Evitar missatges que incitin a la violència.

La moció estableix «incloure en l’articulat d’aquesta ordenança un article on s’especifiqui que es prohibirà de manera general l’ús de publicitat o propaganda en tot el municipi que promogui la violència, el racisme, el sexisme, la intolerància religiosa o política i tot allò que afecti a la dignitat humana. I que això inclogui els mitjans de transport, públics o privats» i procedir a la retirada de la publicitat que incompleixi l’esmentada ordenança.