Concentració dels pescadors de Blanes en protesta per les noves restriccions als vaixells d’arrosegament

La Confraria de Pescadors de Blanes s’ha mobilitzat avui en protesta per les noves restriccions que es volen imposar als vaixells d’arrossegament, amb la posada en marxa d’una nova normativa de rang europeu: el Pla Pluirianual de Pesca d’Espècies demersals de la Mediterrània Occidental. La mobilització d’aquí s’ha impulsat anàlogament a d’altres confraries gironines.

La protesta ha estat contra les restriccions a la pesca d’arrossegament que es volen imposar, amb la reducció del nombre de jornades en què poden sortir a la mar. Una qüestió que consideren que posa en risc la viabilitat econòmica d’un sector que ja fa dècades que està patint cada cop més restriccions a la seva activitat. S’ha triat aquesta data del 4 de juny perquè justament avui divendres s’ha convocat una reunió a Brussel·les on es tracta aquest tema.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

A aquesta trobada hi assisteixen la Secretària General de Pesca del govern espanyol, Alicia Villaruiz, així com el president de la Federació Espanyola de Confraries, i el president de CEPESCA, la Confederació Espanyola de Pesca.

Pels pescadors gironins i catalans, representa un gran baluard que en aquesta trobada també hi participi el Patró Major de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar, qui és president de la Federació de Pesca de Barcelona i vicepresident de MEDAC, Consell Consultiu del Mediterrani. I és que si Brussel·les imposa la reducció del 40% de les captures, es perdran la meitat de les embarcacions de les flotes.

Mobilització dels pescadors de Blanes

A Blanes la mobilització d’aquest divendres s’ha encetat al matí penjant una pancarta reivindicativa al Passeig de Mar, un dels indrets més transitats de la vila, per fer públic el seu malestar. Una altra pancarta amb el mateix lema s’ha penjat a l’orca d’una de les embarcacions que ha participat en la part més activa de l’acció reivindicativa d’avui.

Una quinzena de vaixells de la Confraria de Pescadors ha sortit del port i s’han fondejat al mig de la Badia de Blanes, entre la bocana de sortida i l’emblemàtica Roca de Sa Palomera. Minuts abans de salpar, diversos protagonistes de la jornada han volgut immortalitzar la protesta amb una fotografia de família tot subjectant la pancarta reivindicativa a terra.

Han participat en aquesta acció l’ex Patró Major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, qui també és armador d’un vaixell d’arrossegament; l’alcalde de Blanes en representació de l’Ajuntament, que recolza la mobilització del sector pesquer a través del seu Manifest; i diversos pescadors.

A la pancarta s’hi podia: “Els Pescadors de Blanes en Lluita contra el Pla Plurianual de l’Arrossegament”. Cada pancarta es completa amb dues frases diferents:“Per una Pesca amb Futur i Sostenible” i “No Som el Problema, Som la Solució”. Actualment hi ha 15 embarcacions d’aquest tipus de pesca en aquesta localitat –algunes de les quals havien sortit a treballar per no perdre un dia de feina-, al costat de les quals també s’han manifestat altres tipus de vaixells de la flota. Finalment, també s’ha llegit el Manifest en Defensa del Sector Pesquer.

Manifest en defensa del sector pesquer

El Ministeri ha dictat mesures que limiten les jornades de pesca de les embarcacions d’arrossegament, i el sector pesquer, a través del manifest, denuncia que si no es corregeixen pot acabar passant que aquesta modalitat de pesca acabi desapareixent. Els pescadors catalans, vertebrats a través de les seves Confraries i Federacions, apleguen diverses modalitats de pesca: arts menors, arrossegament, encerclament, marisqueig i palangre.

Ara bé, amb l’aplicació d’aquesta normativa estan totes aquestes modalitats en perill, no tan sols l’arrossegament, ja que al voltant del 70% de les vendes de peix provenen d’aquesta modalitat. Actualment Blanes és el primer port en importància de la Costa Brava, tant per nombre de captures com per volum de negoci. .

En xifres del 2020, a Blanes es van capturar 2.068 tones de peix que van generar un volum de negoci de més de 8 M€, per davant dels altres dos ports gironins on també es fa pesca d’arrossegament: Palamós i Roses.

Fotos: Ajuntament de Blanes