Comença a Blanes el curs escolar 2020 – 2021 mig any després de l’inici de la pandemia

Aquest dilluns ha marcat l’inici del nou Curs Escolar 2020-2021 a Catalunya, i a Blanes significa el retorn a les aules d’un total de 5.244 alumnes de 3 a 16 anys d’edat. Hi ha 144 nois i noies més en relació a l’anterior curs escolar 2019-2020, i és el resultat de la suma de 3.377 alumnes en l’educació primària i 1.867 en l’educació secundària.

Les Escoles Bressol ja van iniciar l’activitat fa uns dies, i als tres centres municipals hi ha comptabilitzades 78 nens i nenes. Més enllà de les xifres d’alumnes, aquest curs està marcat especialment pel retorn a les aules mig any després que van haver de tancar-se a causa de l’inici de la pandèmia causada pel coronavirus.

Per això, aquestes darreres setmanes s’han hagut de redoblar esforços per tenir-ho tot a punt aquest dilluns. En el retorn a les escoles també tindran un paper fonamental les famílies, que no podran portar els fills a l’escola si detecten que tenen símptomes compatibles amb la COVID-19, on el factor determinant serà la presència de febre.

Prevenir l’expansió de la Covid-19 a les aules

Una de les principals mesures que s’implementaran a partir d’avui són les neteges i desinfeccions diàries als diferents equipaments escolars que depenen directament de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de de Blanes, que ha destinat una partida econòmica afegida amb aquesta finalitat. I és que, a banda de la neteja diària que ja es feia, caldrà que se’n facin de complementàries.

Es faran en dues franges horàries: a mig matí i a mitja tarda, i es realitzaran en un total d’11 serveis educatius situats en 10 edificis a mesura que es vagi fent el retorn a l’activitat. Avui ja es començaran a fer a les 7 Escoles d’Educació Infantil i Primària (Carles Faust, Joaquim Ruyra, Mossèn Joan Batlle, Quatre Vents, Sa Forcanera, Napoleó Soliva i Pinya de Rosa); així com a l’Escola d’Educació Especial Ventijol.

També es farà aquesta neteja i desinfecció a la resta de serveis educatius que aquests dies retornaran a l’activitat; a la Casa de la Cultura (on s’hi imparteixen estudis de l’Escola Oficial d’Idiomes i de l’Oficina de Català); i al Centre de Formació d’Adults Es Piteus. Aquestes neteges i desinfeccions diàries comprenen tots els elements de compartiment d’espais: des dels lavabos fins les aules, passant pels passadissos i espais comuns.

També, la Policia Local de Blanes ha autoritzat que dos dels centres escolars tallin circumstancialment els accessos als respectius centres per un dels vials de la via pública. Es tracta de l’Escola Quatre Vents, que tanca l’accés pel Carrer Tarragona propiciant que els vehicles s’hagin de desviar pel Carrer Àngel Planells; així com l’Escola Joaquim Ruyra, que tanca l’accés pel Carrer Méndez Núñez. Aquests talls duren tan sols uns quants minuts, el temps necessari perquè els escolars entrin i surtin dels centres educatius amb seguretat.

L’objectiu que es vol aconseguir és descongestionar les aglomeracions que es fan a les respectives entrades principals, desdoblant l’accés per diversos punts d’entrada i sortida d’alumnes a l’edifici. Qui s’encarrega d’efectuar aquesta mesura és el personal dels respectius centres educatius mitjançant tanques de seguretat que se’ls ha distribuït.

L’Ajuntament també ha col·laborat en la senyalització dels accessos als centres per diferents portes, distribució dels passadissos, etc. Els conserges dels respectius edificis han pintat la retolació que ha de contribuir a una major fluïdesa en les entrades i sortides dels alumnes. En aquest darrer sentit, el consistori blanenc també ha nodrit amb tanques de senyalització tres centres que les han demanat per poder dividir els respectius patis en diferents zones: l’Escola Quatre Vents, l’Escola Joaquim Ruyra i l’Escola d’Educació Especial Ventijol.

Fotos: Ajuntament de Blanes