El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes ha realitzat aquest estiu més de mil assistències

Ajuntament de Blanes

Aquest passat dimarts, 11 de setembre, va marcar la finalització del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme a les platges de Blanes. Per això la tarda-vespre d’ahir, després que va plegar el darrer torn de l’estiu 2018, tocava fer balanç i valoració de tots els serveis realitzats.

Se’n va encarregar de fer-ho amb els seus efectius el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, Josep Lluís Pouy, ja que es tracta d’un servei gestionat directament des del consistori blanenc a través d’aquest departament. 

De fet, enguany ha estat l’11è consecutiu en què ha estat així, després que inicialment ho feia Creu Roja, i després ho va fer una empresa especialitzada durant un curt període de temps. Una de les dades més destacades a l’hora de fer balanç d’aquests 11 anys de gestió directa és que no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal en tot aquest temps. Josep Lluís Pouy ho resumeix d’una manera prou eloqüent: “Tots els qui aquest estiu han anat a les platges de Blanes, ja siguin d’aquí o de fora, han tornat a casa”. 

I és que una de les qüestions cabdals que cada any remarca el cap de Protecció Civil als efectius que treballen per garantir la seguretat a les platges de Blanes és que han de ser  proactius. No es tracta tan sols que el servei compleixi els més alts nivells de qualitat i amb professionals competents en la matèria: han d’estar constantment alerta per prevenir, per actuar abans que sigui massa tard. 

Per això, des del primer dia en què s’entra en servei –enguany va ser el 8 de juny- fins ahir mateix s’han estat fent periòdicament simulacres sobre com cal procedir en cas que es trobin amb situacions d’emergència. Majoritàriament s’entrenen per atendre persones que es trobin amb dificultats quan són a l’aigua, però també estan preparats per atendre en primera instància situacions que després passen a mans dels especialistes als centres sanitaris, com per exemple atacs de cor que han remuntat amb la seva actuació. 

Una altra dada significativa és que durant tot l’estiu no s’ha hagut d’hissar la bandera vermella a cap de les platges. Aquesta bandera, que indica prohibició del bany, pot haver d’alçar-se perquè hi ha mala mar, però també per l’excessiva proliferació de meduses, o bé per algun tipus de vessaments que –igual que la mala mar- posaria en perill les vides de qui es banya. 

Més d’un miler d’assistències i 12.000 hores de servei l’estiu 2018 

Aquest 2018 s’han fet un total de 1.046 assistències del 8 de juny a l’11 de setembre, havent invertit gairebé 12.000 hores de servei, incloent actes com ara el Concurs de Focs d’Artifici, el Festival de Música Jove Ensorra’t o la Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós. El gruix més destacat, d’unes 11.600 hores han estat les invertides en el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme en horari ordinari, és a dir, 10 hores de servei diari. 

Hi ha hagut 22 efectius en servei durant tot aquest temps, patrullant a peu per les platges del municipi, vigilant des de les torres i cadires alçades, i atenent el tres Llocs de Socors. N’hi ha un per a cadascuna de les tres principals zones de bany de les quals en tenen cura: Cala Bona, la Platja del Centre i la Platja de S’Abanell. 

Particularment destacables han estat els serveis amb la cadira amfíbia, que permet poder banyar-se a mar obert les persones amb mobilitat reduïda. S’han fet un total de 118 serveis, dels quals 112 han estat amb assistència. Hi ha una cadira amfíbia per a cadascun dels tres llocs de socors, tot i que cal destacar que tant sols en un d’ells, a la Platja de S’Abanell, es pot fer amb el suport dels efectius del servei de vigilància i salament. En els altres dos llocs és de lliure utilització, però sense acompanyament, i el servei ha funcionat des de l’1 de juliol i fins el 2 de setembre.