Blanes està resolent les incidències relacionades amb les persones migrades tancades a l’esbarjo parroquial

Arxiu / Ajuntament de Blanes

Des de mitjans del mes de juny, quan un grup de persones migrades va iniciar una tancada a l’Esbarjo Parroquial del municipi, l’Ajuntament de Blanes s’ha implicat i ha esmerçat els esforços necessaris per ajudar a resoldre la seva situació. Des del primer moment s’ha atès a totes les persones participants en l’acció, tant des de diferents departaments de l’Ajuntament de Blanes i de la Generalitat de Catalunya, com des d’altres estaments com poden ser Creu Roja i Càritas.

El seguiment directe del dia a dia d’aquesta situació també va incloure rebre la comunicació que s’havien detectat dos casos de sarna, una informació que es va confirmar al consistori blanenc des dels Serveis Territorials de Salut de la Generalitat a comarques gironines. Immediatament, amb la col·laboració del CAP de Blanes, es va donar atenció a les dues persones afectades i es va intervenir en la prevenció de nous possibles casos.

Paral·lelament, es va activar el protocol corresponent que hi ha establert, que inclou entre d’altres aspectes la neteja de roba i dependències ocupades, així com la substitució dels matalassos que s’estaven utilitzant fins al moment a l’Esbarjo Parroquial. A causa de la singularitat del cas, s’ha hagut de seguir un protocol més complex, ja que les dependències ocupades transcendeixen a un habitatge tal com s’entén de manera més comuna i habitual.

Objectiu: no crear alarma social i respectar la intimitat de les persones

Des de l’Ajuntament de Blanes s’ha actuat de manera ràpida i efectiva des del minut zero, tant bon punt es van detectar els dos casos puntuals. Per aquest motiu, es va creure convenient no crear una alarma social innecessària, ja que en cap moment es podia parlar ni d’epidèmia ni de res semblant, tal com es va indicar des de Salut de la Generalitat.

Hi havia també un altre aspecte que s’ha fet prevaler des del primer moment: el respecte a la intimitat de totes les persones que formen part de l’acció. D’aquesta manera, doncs, a banda que no era necessari alertar la població blanenca perquè no existia risc de contagi, també es va considerar que fer públic l’existència dels dos casos podia significar estigmatitzar innecessàriament un col·lectiu que sovint ja el pateix per part d’alguns segments de la societat en general.

Per últim, respecte la tancada pròpiament dita, cal destacar la impecable feina que s’està realitzant des d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Blanes, així com l’esforç que estan esmerçant altres agents implicats. Es tracta de Creu Roja, Càritas, així com el Departament de Treball, Afers Socials i Família i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Més concretament, aquest departament del govern català està redoblant esforços per actuar d’una manera individualitzada. L’objectiu és trobar solucions que s’estan adaptant a cadascuna de les situacions que envolten als integrants de l’acció amb el corresponent seguiment i derivació que fan falta en cada cas. Entenem doncs, per tot el què s’ha exposat, que s’ha atès tota aquesta situació de manera correcta.

Es crea a Blanes la Xarxa Solidària

amb les persones Migrants i Refugiades

La Xarxa Solidària amb les persones Migrants i Refugiades s’ha creat a Blanes per tal de fer front a la situació d’emergència en què es troben un total de 15 persones migrants i refugiades que estan tancats a l’Esbarjo Parroquial del municipi des del 13 de juny. La situació de les persones tancades a l’Esbarjo és delicada. Molts d’ells han patit situacions molt dures en el seu viatge fins a Europa, que els ha deixat seqüeles físiques i psicològiques. La Xarxa Solidària amb les persones Migrants i Refugiades neix amb el propòsit de trobar sortida a les demandes i necessitats d’aquest col·lectiu.

Aspectes bàsics i essencials com l’obtenció de l’empadronament i la targeta sanitària ara mateix no es compleixen. En aquest sentit al ple municipal del mes de juny tot els grups polítics, excepte Ciudadanos que es va abstenir, van aprovar la moció sobre el dret a l’empadronament. Presentada per les entitats socials de Blanes que formen part de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social la moció contemplava la redacció d’un Manual d’Ús del tràmit del padró per sistematitzar el treball i assegurar resultats homogenis per a les diferents persones que intervenen en el procés. La moció també incloïa la implementació en un termini no superior als quatre mesos la carta de residència municipal o un informe de coneixement de residència al municipi.

Dos mesos després la situació dels integrants de la tancada és incerta. A mitjans de setembre hauran d’abandonar l’Esbarjo Parroquial sense tenir garantit cap altre espai alternatiu. És per això què diverses entitats, col·lectius i partits polítics han creat la Xarxa Solidària amb les persones Migrants i Refugiades davant la necessitat de trobar una sortida urgent a la problemàtica.

Una de les primeres accions de la xarxa serà l’organització aquest dissabte al Passeig de mar d’un punt d’informació i recollida d’aliments, mantes, matalassos, calçat d’home (40-45) i bicicletes, així com de donatius.