ICV-EUiA de Blanes demanarà al ple la creació d’horts urbans

Text de la moció que presentarà ICV-EUiA al ple de l’Ajuntament de Blanes demà dijous:

Els horts urbans són espais d’horta ubicats en zones urbanes i periurbanes, amb un benefici social més que destacable, principalment, per la seva funció de lleure, educativa, cultural i terapèutica. El lleure productiu és una alternativa al lleure de consum. En el cas de l’hort, la persona s’esplaia cultivant, representant una activitat de baix cost o fins i tot rendible per a qui la practica.

A més, és una manera d’obtenir uns aliments d’alt valor nutritiu (hortalisses riques en minerals i vitamines) i sanitari (si es cultiven amb el mètode ecològic), amb l’afegit de la qualitat que posseeixen per ser de temporada i de producció local, i per l’estalvi energètic del circuit més curt possible (producció per l’autoconsum). Actualment, el col·lectiu d’homes jubilats encapçala la pràctica de l’horticultura del lleure, el que demostra que es tracta d’una proposta molt adient per fomentar la jubilació activa, tot i que cal trencar amb la divisió de gènere existent.

En la seva funció educativa, l’hort urbà s’ha incorporat als programes de les escoles, instituts i també universitats, esdevenint un element imprescindible per a l’aprenentatge de diverses disciplines.

L’hort urbà també apareix com a espai per a la teràpia ocupacional, i s’orienta a col·lectius específics com són el dels malalts mentals, drogodependents, discapacitats intel·lectuals, gent gran en edat senil, i també en malalts d’Alzheimer, entre d’altres.

Existeixen diverses experiències d’horticultura de  lleure, educativa i terapèutica. Algunes d’aquestes experiències s’han plantejat d’una manera concreta, i es desenvolupen estrictament dins l’àmbit específic on s’emmarquen (lleure, educatiu o terapèutic). En altres casos, en canvi, els seus protagonistes pretenen anar més enllà, i contemplen l’hort urbà com un instrument polític de canvi, de construcció  de comunitats inclusives, i de transformació econòmica i social.

Es tracta, en definitiva, d’un model de desenvolupament sostenible i respectuós amb el territori amb un alt valor social per a moltes persones i col·lectius; que es contraposa amb el model de progrés capitalista basat en l’execució de grans projectes urbanístics amb elevats costs econòmics o la creació de polígons o centres logístics amb gran afectació paisatgística i ecològica.

A més, l’existència dins i fora de la trama urbana de la ciutat d’una gran quantitat de solars buits o abandonats, és idònia per a l’impuls d’un projecte d’aquestes característiques, ja que, molts i moltes propietàries d’aquests espais podrien cedir  les parcel·les per al desenvolupament d’aquest projecte, a canvi de bonificacions o exempcions fiscals.

D’aquesta manera, també, s’acabaria amb molts problemes de seguretat ciutadana i salubritat, donant un ús social a uns espais privats que generen molèsties a la ciutadania.

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1.- L’estudi de parcel·les i enclavaments per al desenvolupament d’horts urbans al municipi de Blanes.

2.- El desenvolupament d’un projecte integral per a la posada en marxa dels horts urbans.