ICV-EUiA de Blanes demana que s’investigui la pressumpta corrupció a la sanitat

Hospital Comarcal de Blanes

La salut pública és un dret inalienable i universal a tot ciutadà i a tota ciutadana, i que els diners procedents dels nostres impostos haurien de garantir els serveis públics bàsics, els drets humans i de ciutadania.

Atès que en la conjuntura de crisi actual, s’estan aplicant mesures que representen un greu atac al funcionament i manteniment del conjunt dels serveis públics, i de la salut pública en particular, posant en qüestió la mateixa supervivència del Sistema Nacional i Públic de Salut, universal, integral, equitatiu, solidari, no gravat amb re-pagaments en el moment d’us, i de qualitat, com ha vingut existint des de la Ley General de Sanidad de 1976.

Donat que al deteriorament progressiu i preexistent a Catalunya com a fruit de les retallades pressupostàries des de 2010 imposades pel Govern de la Generalitat s’hi ha vingut a sumar l’agressió del Real Decreto Ley 16/2012 de 20 abril, d’àmbit estatal que, a més de retallar nous serveis i prestacions, imposar nous re-pagaments, ve a liquidar l’accés universal a l’atenció sanitària, un dret universal substituït per una vinculació asseguradora o de cotització laboral, el que suposa de fet l’exclusió del sistema i de l’assistència mèdica-sanitària a importants segments de la població.  Un retrocés gegantí en termes de salut pública, solidaritat i desenvolupament social.

Atès que els responsables polítics varen ser escollits per representar els interessos de la ciutadania i són els últims responsables d’aquestes polítiques de desmantellament dels serveis públics.

Les conseqüències de la política de greus retallades, que venen aplicant el Govern Català i el Gobierno Español, al servei sanitari català impliquen una vulneració de forma reiterada i per duplicat d’allò que estableixen els articles 23 de l’Estatut de la Comunitat Autònoma de Catalunya i el 43 de la Constitución Española.

Atès que aquestes polítiques conculquen de forma contrastada els Drets fonamentals de la Unió Europea, recollits a la  Carta Social Europea,  títols II (llibertats), III (igualtat)  i IV (solidaritat) i, en particular, a l’article 35 -protecció de la salut-.

Donat que el Consejo Económico y Social de (NN.UU.) Nacions Unides s’ha pronunciat amb data 18 de maig 2012 amb preocupació, i desaprovació sobre la situació regressiva d’aquests drets a l’Estat i amb un llistat de recomanacions correctores.

Atès que els poders públics no sols no poden empitjorar els nivells de satisfacció dels drets socials, sinó que han d’actuar avançant cap a cotes més altes de prestacions.

Donat que l’aprovació dels pressupostos de les diferents Administracions competents, incloent l’àmbit local i municipal, són insuficients per a cobrir les necessitats bàsiques de la població, i que per tant atempten contra el dret bàsic a la dignitat humana i vulneren de forma reiterada el dret a la salut.

Atès que la violació per part dels poders públics d’aquest dret que constitueix, com a dret propi de la ciutadania, un dret cívic, obliga a plantejar la possibilitat que les decisions polítiques de gravíssimes restriccions sanitàries no només siguin un abús de poder, sinó que presentin una autèntica rellevància penal que es pot perseguir davant els tribunals pels perjudicats i la fiscalia d’ofici, en base a l’art. 542 del Codi Penal, que castiga les autoritats i funcionaris públics que “impedeixin” als ciutadans “l’exercici de drets cívics”, en un precepte que contempla de forma genèrica la violació de drets innominats.

Donat que la crida de la Iniciativa Penal Popular és una proposta cívica oberta que es dirigeix  a la ciutadania i la societat organitzada perquè cadascú/na actuï, en el seu àmbit, interpel·lant legítimament aquelles instàncies competents, quan es donin situacions de presumpcions d’irregularitats, conflictes d’interessos, o casos amb desatencions, esperes abusives, o fins i tot sospita de delicte per acció u omissió,

Atès que en aquest dies de juny han sortit diferents articles a la premsa descobrint irregularitats en la seva gestió en l’empresa Centres Mèdics la Selva Maresme, de la qual l’únic soci és l’empresa BC Gest. I que des de la constitució de BC Gest, l’Ajuntament de Blanes té una participació del 15%.

Donat que existeix un informe de la Sindicatura de Comptes 29/2005-IP que revelava irregularitats en la gestió de Centres Mèdics La Selva Maresme, i que no ha sortit mai a la llum.

Atès que la Fiscalia del Tribunal de Cuentas, tot i que en el seu moment va investigar el cas, va haver d’arxivar-ho per no haver tingut accés a aquest informe, ara reobrirà la investigació perquè considera que pot donar lloc a exigir responsabilitats.

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1,. Que l’ajuntament de Blanes com a part de l’empresa BC Gest, presenti petició d’investigació a la Fiscalia del Tribunal de Cuentas.

2.- Que l’Ajuntament de Blanes, en cas de dur-se endavant la denuncia sobre les irregularitats de gestió de l’empresa Centres Mèdics la Selva Maresme, es personi com acusació particular, entenent que no ha estat informat d’aquestes irregularitats i que té la seva part de responsabilitat.

3,. Que l’Ajuntament de Blanes doni suport a la Iniciativa Penal Popular en defensa del sistema públic de salut.

4.- Promoure i estendre aquest acord per a coneixement de la ciutadania de Blanes, així com de les entitats cíviques, associatives i sectorials que tenen a veure amb la salut, la sanitat i la participació social. També al Síndic de Greuges de Catalunya, i al Defensor del Pueblo.

5.- Fer arribar aquest acord a la IPP, via Dempeus per la Salut Pública i les  organitzacions que s’hi integren, a la direcció i comitès d’empresa dels centres de salut pública del municipi, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats de l’Estat Espanyol, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, al Ministerio de Sanidad del Estado Español, y a totes aquelles instàncies legals o socials a qui pugui interessar.