L’Ajuntament de Blanes i la Diputació custodien les claus dels usuaris del Servei Local de Teleassistència

L’Ajuntament de Blanes i la Diputació de Girona, a través de l’empresa Televida Serveis Sociosanitaris SL, han començat a realitzar les primeres custòdies de claus de les persones usuàries del Servei Local de Teleassistència a la localitat. Les persones beneficiàries d’aquest acord són els usuaris que no tenen persones de confiança a prop per facilitar-los les claus de casa, les quals poden ser de molta importància per facilitar l’accés a l’habitatge en cas d’una emergència.

La clau és custodiada en una bossa amb un número identificatiu (en cap cas es mostren dades personals) i amb un precinte de seguretat. Les bosses custodiades es troben a les dependències de la Policia Local de Blanes dins d’una caixa forta. En cas de necessitat, si la persona usuària no pot obrir la porta de casa seva, el Centre d’Atenció del Servei de Teleassistència alerta la Policia Local del municipi perquè amb la clau custodiada pugui accedir d’una forma àgil i segura al domicili en qüestió. En l’actualitat, un 38 % de les 236 persones usuàries del Servei Local de Teleassistència de Blanes tenen el perfil per beneficiar-se d’aquesta prestació de custòdia de clau.

El Servei Local de Teleassistència de l’Ajuntament de Blanes es presta a través de la Diputació de Girona, i l’empresa Televida SL és l’encarregada d’executar-lo. Es tracta d’un servei de la cartera bàsica dels serveis socials municipals que té un caràcter preventiu i de proximitat i que permet a les persones grans o amb dependència poder continuar envellint a casa amb plena seguretat i atenció continuada.

Vetllar per la seguretat

Les persones beneficiàries d’aquest servei tenen la tranquil·litat que un equip de professionals vetlla en tot moment per la seva seguretat, i que només prement un botó seran ateses en funció de la necessitat: caigudes, emergències sanitàries, situacions de crisi o bé, simplement, quan els calgui parlar amb algú.

Aquest any 2012 i fins a dia d’avui, la central de teleassistència ubicada a la ciutat de Girona ha gestionat 35 emergències dels usuaris de Blanes, de les quals un 20 % són a causa de caigudes dins l’habitatge; situacions en què és imprescindible comptar amb una clau que permeti l’accés àgil i ràpid dels serveis sociosanitaris o d’urgència.

L’Ajuntament de Blanes atén actualment el 3,92 % de la població de més de 65 anys amb el Servei Local de Teleassistència que la Diputació de Girona ofereix als municipis gironins. El Servei Local de Teleassistència és subvencionat per l’Imserso, la Diputació de Girona i els ajuntaments. La persona usuària es beneficia d’aquest servei públic i només ha de pagar 4,40 € al mes. Per ser beneficiari d’aquest servei només cal adreçar-se als serveis socials de l’Ajuntament de Blanes.