Aquest divendres comença a Blanes el 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

El comte enrere per l’inici del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que tindrà lloc a Blanes del 22 al 26 de juliol, ha començat aquesta setmana amb la presentació que es va fer ahir dilluns al Jurat Popular.

La trobada la va encapçalar el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, acompanyat dels membres i assessors de la Comissió Tècnica.

El Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava és l’esdeveniment més destacat que s’organitza a Blanes des de fa gairebé mig segle, i cada any atrau prop d’un milió de visitants. Una de les principals novetats de la 46a edició és que ha augmentat la seva duració, fins als cinc dies, i que la pirotècnia guanyadora s’endurà aquesta vegada tres contractes: per la Festa Major de Santa Cristina de Lloret i al concurs de Blanes al 2017, a les Fires de Sant Narcís de Girona enguany.

Ja fa cinc anys que els ajuntaments de Blanes i Girona van firmar un conveni de col·laboració que aquest 2016 també s’ha signat amb Lloret de Mar. El pressupost del concurs és de 126.000 €, dels quals 95.000 € corresponen als pagaments a les empreses participants i la resta a despeses d’organització, premis i trofeus. El guanyador s’endurà 6.000 € de premi i un trofeu.

Un especialista d’excepció: Boro, president de les pirotècnies valencianes

A partir del proper divendres, el jurat haurà de guaitar els cinc espectacles pirotècnics i valorar quin d’ells mereix obtenir el primer premi. Està format per 48 persones: 8 són els membres de la Comissió Tècnica especialitzada, i les 40 restants són el Jurat Popular. Perquè aquests darrers components sàpiguen quins aspectes han de valorar se’ls ha lliurat tot el material necessari, així com diversos consells.

En aquest darrer sentit, en la presentació d’aquest passat dilluns els membres del Jurat Popular van comptar amb la informació que els va donar de primera mà un especialista d’excepció: Salvador Armengol, president de PIROVAL, l’agrupació de fabricants pirotècnics de la comunitat valenciana. Armengol, conegut amb el sobrenom de Boro, va oferir una classe magistral farcida d’anècdotes.

Així, va destacar que l’escenari natural de Sa Palomera, al voltant del qual es llencen els aparells pirotècnics, és el millor amb què s’ha trobat arreu de l’estat espanyol. Amb tot, també va lamentar que, per la seva orografia, costa molt pujar dalt del cim de la roca per situar-hi els efectes. L’especialista pirotècnic també ho va tenir clar a l’hora de situar el prestigi del concurs de Blanes ben a munt, encoratjant l’organització a què cada vegada vagi encara a més.

D’altra banda, també va intervenir en l’acte un altre especialista en espectacles pirotècnics, Xavier López, així com el degà de la Comissió Tècnica del Concurs de Focs d’Artifici, l’exalcalde de Blanes Jordi Bacardit. Tant la Comissió Tècnica com el Jurat Popular han de valorar cinc aspectes: la riquesa i varietat de colors; el ritme del llançament; la originalitat i novetat dels efectes disparats; si el foc aquàtic s’ha disparat als dos costats de Sa Palomera; i l’aprofitament de l’espai natural de l’entorn en la zona de dispar.

Les qualificacions que han d’efectuar els membres del jurat van de l’1 als 10 punts en cadascun dels 5 aspectes a valorar, i no es poden utilitzar els decimals. També es recomana que vagin a veure els focs d’artifici cada dia des del mateix indret per poder ser el màxim d’objectius a l’hora d’establir similituds i diferències entre els diferents espectacles. El veredicte per triar el primer premi es farà el 27 de juliol al vespre.

 

Com és habitual, el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava es llençarà des de l’entorn de la Roca de Sa Palomera del 22 al 26 de juliol, cada dia a les 22’30 h. Competiran tres empreses de l’estat espanyol i dues d’estrangeres.

Divendres 22 – Firevision International Company – Liuyang (Xina)

Pertany al gegant xinès Dancing Fireworks Group amb seu a Liuyang, capital mundial dels focs d’artifici, a la regió de Hunan. En el seu extens currículum, destaquen les execucions dels espectacles d’obertura i clausura dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Pekin del 2008, la cerimònia de l’EXPO Universal, i els Jocs Asiàtics de Shanghai el 2011. Vénen amb molta il·lusió a Blanes, amb un disseny ple de novetats, colors i formes, després d’haver guanyat a Logronyo el 2014 i participar al 52 Su Artifizialen Naziorteko Lehiaketa a Donostia el 2015.

Dissabte 23 – Pirotècnia Accitana Ma Angustias – Guadix (Granada)

L’actual tricampiona del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes ha deixat el llistó molt alt en les tres consecutives edicions del 2013, 2014 i 2015 en què ha aconseguit el primer premi. Amb una llarga trajectòria professional i amb el mèrit d’haver estat al 1986 la primera empresa exportadora de l’estat espanyol, disposa de tecnologia d’última generació per a l’execució de formes innovadores. Una mostra de la seva excel·lent qualitat són els nombrosos guardons aconseguits al llarg dels anys, entre ells el 2n premi en el Concurs d’Art Piromusical a Roma, el Premi al Millor Disseny a Corea i, en l’àmbit estatal, el 1er premi de focs artificials a Burgos i Pamplona el 2013.

Diumenge 24 – Fireworks Lieto – Visciano (Nàpols, Itàlia)

Aquest any l’ha començat amb molta força i empenta al haver guanyat el primer premi al Festival d’Art pirotècnic de Courchevel. Representa un bon exponent de la tradició pirotècnia italiana, i actualment és una de les empreses que compta amb més projecció internacional. En els últims anys la companyia ha participat en nombrosos festivals de tot el món com el de Neufelder See d’Àustria al 2014, on va obtenir el 1r premi, el Festival Piromusical de Malta al 2014, i el de Daylan (Shangai, Xina). A Itàlia ha participat en gairebé tots els esdeveniments importants com San Severo o Rapallo. D’altra banda, al Donostia kultura de San Sebastià va aconseguir el segon lloc al 2012.

Dilluns 25 – Pirotècnia Pablo – (Cangas de Narcea, Asturias)

Empresa centenària que, a través de quatre generacions ininterrompudes, ha anat conferint al foc tots els matisos de l’art. Els seus productes estan realitzats sota estrictes controls de qualitat i seguretat per assolir la major perfecció, espectacularitat i seguretat. Entre els nombrosos reconeixements aconseguits, destaquen els tres primers premis absoluts al Campionat Mundial de Focs d’Artifici d’Autor a Vallmontone 2011-2012; primer premi en coreografia al Campionat Mundial de Focs d’Artifici d’Autor a Roma 2012, i primer premi al Concurs Internacional de Tracta Valenciana Lluminosa, Alacant 2011. També dispara habitualment en grans ciutats com Gijón, Oviedo i Sevilla.

Dimarts 26 – Pirotècnia Hnos Ferrández – Beniel (Múrcia)

D’orígens centenaris i amb arrels familiars vinculades des de fa més d’un segle en l’art de la pirotècnia, actualment se la compta entre les grans empreses de l’estat espanyol. Aquesta consideració l’ha guanyada en base a la fabricació artesanal dels seus productes pirotècnics i la gran trajectòria i experiència acumulada al llarg dels anys. El públic de Blanes ja coneix els seus espectacles, ja que va guanyar el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava el 2011, així com el Concurs Internacional de Fogueres d’Alacant els anys 2010, 2011 i 2015, i el segon premi del públic a la Mostra Internacional de Focs Artificials de Burgos el 2012. És una pirotècnia que conjuga tradició i modernitat amb un dels millors dissenyadors d’art pirotècnic de l’estat espanyol.