Aula Blanes dedica la conferència d’avui a «La Història a través de la Bíblia»

«Al principi va crear Déu el Cel i la Terra». Amb aquestes paraules comença un dels llibres més importants de la història,no només de la història de les religions sinó de la història de Humanitat sencera, tant per creients, no creients,agnòstics o ateus.

Ningú, directa o indirectament queda al marge del que suposa la Bíblia, ja que mai abans, un llibre ha influenciat en tants milions de persones, ni les seves interpretacions han provocat tantes conseqüències com les quals encara avui ens afecten.
Per això, és necessari conèixer què és exactament la Bíblia. Per definició, la Bíblia és un conjunt de llibres, però no uns llibres qualsevol, ja que ens podem apropar a ells de moltes maneres diferents; la primera i més important és aquella que veu en ell un llibre revelat per Déu i on es troben les normes de conducta i les lleis morals que regiran la vida dels qui ho acceptin com a tal. En aquest sentit, és un llibre de fe,de creences,de sentiments, de la naturalesa més íntima de cada persona; davant això,no hi ha anàlisi, discussió o debat algun, ja que ningú pot posar en qüestió l’essència i les creences de cada persona. Per això, en aquesta xerrada no ens aproparem a la Bíblia des d’aquest punt de vista.

El nostre objectiu, però, és analitzar la Bíblia des d’un punt de vista més tangible,més material, més humà, aïllant el component teològic i analitzant cada part des d’un punt de vista científic, buscant així possibles pistes que ens permetin reconstruir la història humana que hi ha darrere de la Bíblia:com i quan es va formar, qui o qui la van compondre, quantes hi ha, en quines llengües va ser escrita,si són certes les històries que es narren, en què es van inspirar, quin és l’origen de la Torre de Babel o dels Reis Mags,com era la Palestina en temps de Jesús, d’on prové el Judici Final…
Utilitzant la història, l’arqueologia,la filologia viatjarem per tot Orient d’Egipte a Mesopotàmia, llegirem jeroglífics,textos cuneïformes i coneixerem què s’oculta en els Manuscrits del Mar Morta i què deien les lleis romanes sobre la crucifixió. Amb tot aquest material a la nostra disposició,mirarem d’apropar-nos a la Bíblia no per negar-la ni qüestionar-la, sinó per conèixer-la millor.