El govern de Blanes pacta amb el PP pujades moderades dels impostos

El regidor del PP Salvador Tordera

En una reunió celebrada ahir a la tarda entre membres de l’equip de govern i els tres regidors del Partit Popular es va acordar redissenyar a la baixa les pujades de les taxes municipals per a l’any 2012, que no va poder aprovar el govern local durant el ple del passat dijous, en perdre la votació per 11 vots contra 9 (va faltar el regidor d’ICV-EUiA Joan Salmerón). Posteriorment, va sorgir la convocatòria del ple extraordinari que se celebrarà el proper dimecres 2 de novembre a les 8,30 hores.

El govern del PSC està ara amb vuit dels nou edils ja que el dijous va dimitir la regidora Judit Llorens i el dia 2 no es podrà contar amb el vot del nou regidor, Francesc Xavier Marco, que s’incorporarà en el ple del proper 24 de novembre. Per tant, amb els tres vots del PP seran almenys 11 els regidors a favor de les noves taxes, amb la qual cosa l’aprovació sembla estar assegurada.

L’acord implica que l’equip de govern socialista renúncia a la seva posició maximalista en els impostos més importants. Així, el de béns immobles (IBI) pujarà un 7% i no el 15% previst en principi. L’increment de l’aigua per als residents (quota fixa) serà d’1,25 euros i a les grans indústries se’ls augmentarà el 10%, en comptes del 20% que es va proposar el dijous. Per als hotels, càmpings i restaurants l’augment serà del 5%.

Pel que fa a les guarderies, la matrícula passarà de 62 a 75 euros (es va voler pujar a 80) i la quota mensual passarà a costar 135 euros (el PSC va proposar el dijous que fossin 140). Aquestes pujades entraran en vigor durant el curs escolar 2012 – 2013.

Així mateix, la taxa de recollida d’escombraries modera els increments a les indústries, comerços de la ciutat i famílies. Del 6% que en general volia aplicar el govern local, la pujada es quedarà en el 3,2%. És a dir, l’augment previst per a l’IPC català durant el 2012.

El regidor Salvador Tordera (PP), va manifestar que havien aconseguit l’acord a contracor i en contra dels seus principis ideològics, doncs va dir que «som contraris a les pujades d’impostos». Però va afirmar que «les finances de l’Ajuntament es troben en una situació crítica. Per això, hem preferit ser prudents i actuar amb responsabilitat».

Text, foto i edició: José Fernández