Demà comença a les platges de Blanes el servei de vigilància, salvament i socorrisme

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Del 13 de juny al 13 de setembre les platges de Blanes es tenyiran de taronja amb la incorporació dels 22 efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS), que estarà en marxa novament a l’estiu. Inicialment n’hi haurà setze, mentre que a partir de l’1 de juliol se n’incorporaran sis més.

Prèviament a la posada en funcionament, aquest divendres tots els socorristes que formen part del servei ja han començat les primeres tasques amb un curs que s’ha fet durant tota la jornada. Avui també s’han dedicat a fer treballs d’adequació dels llocs de socors perquè tot estigui a punt de cara a demà dissabte.

La sessió formativa impartida avui ha anat a càrrec de Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, que dirigeix el servei. La jornada ha consistit en un curs de prevenció de riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment a l’entorn laboral en què treballen, així com les mesures preventives que han d’adoptar.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Socorristes més proactius i vigilants de l’entorn

A la sessió d’avui divendres també se’ls han donat instruccions i indicacions sobre com ha de ser específicament el servei. Segons Josep Lluís Pouy, “Es tracta d’un tipus de vigilància pro-actiu, és a dir: els remarco que no han d’esperar a veure que una persona està en dificultats per llençar-se a l’aigua a rescatar-la, han d’anticipar-se en la mesura del possible, estar amatents davant possibles casos en què sigui necessària la seva intervenció”.

El cap de Protecció Civil també recorda que aquesta manera d’afrontar les actuacions està donant els seus fruïts positius durant els darrers anys: “Gràcies a la major interacció entre els socorristes i els usuaris de les platges estem aconseguint evitar més ocasions de perill que podrien haver desembocat en situacions d’emergència. Quan detecten que hi ha un perill potencial, actuen abans que sigui massa tard”.

En general, es tracta de casos molt quotidians en què l’observació és fonamental per poder prevenir. Així, hi ha des de la persona que es detecta que està nedant amb símptomes d’esgotament, fins la que porta massa temps prenent el sol i pot acabar patint una lipotímia, passant per casos més greus com una dolència cardíaca, on la rapidesa és fonamental.
Un altre aspecte que s’ha remarcat als efectius del SVSS són les funcions que Josep Lluís Pouy defineix com de valor afegit.

Es tracta que tinguin cura del seu entorn immediat –entre la platja i el passeig- controlant el mobiliari urbà,les boies de senyalització marítima, així com les activitats que hi ha quotidianament en aquest àmbit, tant les no desitjades com les no autoritzades. En aquestes dues últimes categories s’hi inclouen tant casos de venda ambulant com de repartiment de propaganda, els massatges que es donen a la platja, o fins i tot els petits furts i delictes menors que puguin produir-s’hi.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Nova embarcació i renovació del Lloc de Socors de Cala Sant Francesc

Entre les novetats que s’han incorporat aquest estiu destaca la renovació de la caseta d’obra que hi ha a Cala Sant Francesc, que durant els darrers mesos s’ha renovat de cap i de nou, amb una inversió d’uns 35.000 euros.

En total, hi ha tres llocs de socors repartits a les àrees on es dona el servei. Així, a banda del que hi ha a Cala Sant Francesc, els dos altres estan situats a la platja central de Blanes –a tocar del Club Vela Blanes i del lloc habilitat per a persones amb mobilitat reduïda-, així com a la platja de S’Abanell, on també hi ha el servei de la cadira amfíbia que es dóna durant dos mesos, des de l’1 de juliol fins al 6 de setembre.

L’altra novetat d’aquest 2015 en el SVSS és la nova embarcació que s’ha comprat per fer vigilància i rescats. Es tracta d’una barca semi-rígida que ha significat un cost d’uns 15.000 euros, dels quals una part ha estat subvencionada per la Diputació de Girona. El preu de la nova embarcació és inferior al què és habitual, ja que s’han pogut aprofitar alguns dels elements de l’anterior vehicle aquàtic que hi havia en funcionament, com ara el motor i el sistema de comandament.