Inaugurada l’exposició ‘Respirant Art’, homenatge pòstum de Blanes al pintor Rafael Bataller

Foto:

Foto: Albert Alenyà

La Casa Saladrigas de Blanes va acollir ahir la inauguració de l’exposició «Respirant Art: Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els amics artistes». La mostra ha esdevingut un homenatge pòstum al pintor blanenc, que va morir el passat 11 de novembre a l’edat dels 92 anys, remarcant en especial la trajectòria de la parella d’artistes.

Sempre s’ha definit Rafael Bataller com l’artista de l’amistat, demostrat pel seu gran cercle d’amics artistes que es va ampliar encara més arran que l’any 1968 es va casar amb la pintora filipina Rosario de Oteiza. Són precisament aquests amics els qui protagonitzen l’exposició, així com el catàleg que l’acompanya.

L’exposició

Rafael Bataller / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

Rafael Bataller / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

Està formada per 100 quadres, la meitat dels quals són de Rafael Bataller, mentre que la resta estan signats per destacats pintors com ara Xavier Valls, Àngel Planells, Baltasar Lobo o Joan Roig Soler, entre d’altres. Els treballs signats per Bataller fan un complet recorregut pels llocs que va viure i estimar, així com pels diferents estils artístics que va conrear: des del primer oli que va pintar quan tenia 16 anys (l’any 1937) fins a les seves darreres marines de Formentera als 90 anys.

Es podrà visitar a Casa Saladrigas de Blanes fins el 18 de gener, llevat dels diumenges i dilluns. També estarà tancada els dies 24, 25 i 31 de desembre, així com l’1 de gener. De dimarts a divendres l’horari d’obertura és des de les 5 de la tarda fins les 8 del vespre, així com els dissabtes des de les 10 del matí fins la 1 del migdia i des de les 5 de la tarda fins les 8 del vespre.

El catàleg

Charo de Oteiza / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

Charo de Oteiza / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

Escrit i coordinat per l’historiador blanenc i amic de l’artista, Aitor Roger, l’objectiu del catàleg no és donar a conèixer la figura del pintor Rafael Bataller, abastament difosa per altres estudiosos en la matèria.

A través dels documents del seu fons personal que es conserva a l’Arxiu Municipal de Blanes (cartes, fotografies, catàlegs, dibuixos, etc), així com dels quadres de la seva col·lecció d’art, es posa de manifest l’ampli cercle d’amistats del món de les arts que van envoltar-lo al llarg de la seva vida. Del llibre se n’han editat 500 exemplars i es podrà adquirir al preu de 15 € al mateix espai expositiu de Casa Saladrigas.

La inauguració ha comptat amb l’alcalde, Josep Marigó, acompanyat d’una nodrida representació del grup d’amics de Rafael Bataller que s’han encarregat d’organitzar l’exposició amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i l’Arxiu Municipal.