Molta animació a Fira de Sant Tomàs de Blanes

La imminent arribada de les festes de Nadal es mesura cada any a Blanes amb la tradicional Fira de Sant Tomàs, que se celebra coincidint amb el 21 de desembre. Organitzada per l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes, la coincidència de la fira amb el cap de setmana ha fet augmentar notablement el nombre de visitants, que han estat milers.

Enguany la Fira de Sant Tomàs ha ampliat el nombre de parades participants, ja que n’hi ha hagut més de 170. D’altra banda, també ha augmentat el nombre d’entitats i associacions de diversos àmbits que han aprofitat el marc de la fira per donar-se a conèixer, per recaptar fons amb la venda de productes o per fer diverses campanyes. L’any passat van ser una 30ena d’entitats, mentre que enguany s’ha acostat a la 50ena.

Foto: JFG

Foto: JFG

En tres d’aquests llocs es feien recollides solidàries: d’aliments (AVV Dintre Vila per Càritas), bicicletes (Càritas per Freebike) i joguines (Creu Roja Joventut). També hi ha hagut parades regentades per estudiants de centres escolars del municipi per recollir diners pel viatge de final de curs.

La Fira de Sant Tomàs ha estat en funcionat des de les 9 del matí fins les 9 de la nit i s’ha instal·lat al carrer Ample, plaça

Foto: JFG

Foto: JFG

d’Espanya, passeig de Dintre, carrer Muralla, plaça Verge Maria, i la part sud del carrer Raval. Per la seva banda, la Fira de Nadal -que s’allotja al passeig de Dintre coincidint amb els caps de setmana- ha quedat integrada amb la Fira de Sant Tomàs.

Des de les 6 del matí i fins el desmuntatge de les parades, previst per les 11 de la nit, la Policia Local de Blanes ha procedit al tall de la circulació de vehicles al carrer Ample i al carrer Roig i Jalpí. També s’ha desviat la circulació del transport públic: les línies 1 i 9 d’autobusos han arribat fins a la plaça Catalunya i han retornat pel mateix lloc al no poder accedir al carrer Ample i la plaça d’Espanya.

Un mercat de tradició centenària

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

La Fira de Sant Tomàs és un mercat que compta amb una tradició centenària a Blanes. Originàriament es dedicava a la venda de bestiar i eines per treballar al camp però, amb el pas del temps, ha anat incorporant d’altres productes més contemporanis.

Durant molts anys, el mercat també es va conèixer amb el sobrenom de la Fira de les Pilotes, ja que era típic que els nois i noies es perseguissin entre les parades amb unes pilotes fetes de cuir proveïdes amb una goma elàstica per empaitar el contrincant.

Doto: JFG

Doto: JFG

Avui dia ha esdevingut una fira comercial enfocada al producte nadalenc i amb la que es pretén revitalitzar el comerç de la vila. En aquest sentit, per tercer any consecutiu la instal·lació de les parades s’ha fet encarant-les a les façanes dels comerços, i no donant l’esquena als establiments.

Entre les més de 170 parades que s’han pogut visitar avui s’hi podia trobar un ample ventall de productes: alimentació, articles de Nadal, artesania, joguines i una gran varietat de productes per regalar en motiu d’aquestes festes.