Ahir es va inaugurar la depuradora de Can Carbonell, a Caldes de Malavella, beneficiant a més de 2.800 habitants amb una inversió de prop de 2 milions d’euros.
Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos
«Un dels reptes del sanejament és dotar de depuradores a nuclis que actualment no disposen de plantes de tractament. La inauguració a la qual avui assistim és un exemple», va dir ahir la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, durant la inauguració de la depuradora de Can Carbonell, al terme municipal de Caldes de Malavella, que ja ha començat a funcionar després de culminar la fase de proves.
L’actuació ha suposat una inversió de prop de 2 milions d’euros. A l’acte també van assistit¡r el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Josep Lluís Armenter, i l’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, entre altres autoritats.
Amb aquesta planta es garanteix «el sanejament dels nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina que fins ara no disposaven d’un sistema de sanejament adequat» ha recordat la consellera.

Salvador Balliu, alcalde de Caldes d Malavella, i la consellera Silvia Paneque
Ha afegit: «treballem així per tancar el cercle del sanejament al municipi. Amb aquesta actuació, Caldes de Malavella comptarà amb dos sistemes de sanejament en servei, les depuradores de Caldes i de Can Carbonell), tot i que cal destacar dues actuacions que es troben, a hores d’ara, en curs, concretament l’ampliació de la depuradora de Caldes de Malavella i el sanejament de Can Solà Gros. Fins al 2027 també estan previstes altres actuacions al municipi, com el sanejament de la urbanització de Malavella Parc i el veïnat de Franciac.
La depuradora donarà servei als nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina del municipi de Caldes de Malavella. La infraestructura compta amb un cabal de disseny de 492 m3/dia i consisteix en un sistema biològic de fangs actius amb aeració prolongada.
La instal·lació consta d’un pou i una reixa de gruixuts i un pou de bombament cap al pretractament compacte. Posteriorment, l’aigua es deriva a l’arqueta de regulació de cabal, passa pel tractament biològic, el decantador secundari i, finalment, l’aigua depurada va a l’arqueta de sortida alhora que entra en joc el procés de tractament de fangs (que consta d’una arqueta específica i un espessidor).
Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions
Així mateix, en l’obra també s’han construït els col·lectors d’entrada i sortida de la depuradora, l’obra civil associada a la instal·lació (dos edificis: un per als equips de fangs i un altre com a sala de control) i una nova escomesa elèctrica.
El sanejament a la comarca de la Selva
A la Selva hi ha 26 sistemes de sanejament en alta que tracten anualment uns 15 hectòmetres cúbics. Actualment, el percentatge de població sanejada a la comarca és del 94,2% i del global de Catalunya, del 97,3%.
En el tercer cicle de la planificació i al Programa de sanejament en alta de Catalunya (PGSAC), l’Agència Catalana de l’Aigua té previstes noves depuradores i actuacions de sanejament a la comarca, per garantir el manteniment o la millora de l’estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies d’aquest àmbit territorial. Actualment, hi ha un total de 19 actuacions en curs i n’hi ha 48 previstes en l’actual cicle de planificació.