L’alcalde de Pineda, Xavier Amor, és el nou president de la Federació de Municipis de Catalunya

xavieramor

Xavier Amor

El nou president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’alcalde de Pineda de Mar Xavier Amor, va ser escollit el passat divendres per unanimitat en la XXII Assemblea General extraordinària de l’entitat, celebrada a Barcelona. L’FMC compta amb més de 650 municipis adherits. L’anterior president, l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos (PSC), va haver de dimitir ja que està imputat per un delicte de tràfic d’influències.

El nou president tindrà per davant el repte de sumar, unificar i enfortir les veus plurals del món local davant qüestions d’enorme transcendència per al municipalisme, com són les reformes locals, tant des del govern estatal com des del govern autonòmic.

Xavier Amor, en la seva intervenció, va constatar que ˜el problema econòmic dels ajuntaments està estès al conjunt de tots els municipis i aquesta situació ha estat provocada especialment per la manca d’un model de finançament local». Afegint que «davant dels nombrosos canvis legislatius que es pretenen dur a terme, els municipis i el municipalisme mereixen el respecte i reconeixement per part de les administracions de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya». També va dir que és molt important que la ciutadania torni a confiar plenament en les polítiques i serveis que presten els ens locals.

Liderar el municipalisme

En el seu discurs va refermar que «cal continuar reclamant les competències necessàries, especialment ara amb els recursos suficients, perquè els ajuntaments puguin atendre la nostra ciutadania sense diferenciacions». En aquest context, va dir, l’objectiu de l’FMC «és liderar el municipalisme català en el procés de revisió i implantació de la reforma de règim local i impulsar una proposta de reforma del sistema de finançament local, que garanteixi la viabilitat i sostenibilitat futura dels municipis i dels serveis que presten als ciutadans i ciutadanes».

La FMC ha de propiciar també un marc de debat constant, profund i transcendental sobre quin és el futur de la política i l’administració local, i, el més important, com progressar cap a aquest futur amb objectius estratègics, accions i recursos sostenibles.