Pineda de Mar sancionarà els bancs que tinguin habitatges buits

pah-alt-maresmePineda de Mar sancionarà els bancs que tinguin pisos buits. D’aquesta forma, s’afegirà a ciutats com Terrassa, Girona, Barcelona, Granollers i Santa Coloma de Gramenet que han pres aquesta decisió. El govern pinedenc ha avançat que en el pròxim ple, que se celebrarà el 30 de gener, es portarà a aprovació, la «Moció per la sanció dels immobles permanentment desocupats, propietat d’entitats financeres i altres grans empreses».

La moció exposa que la manca de recursos dels ajuntaments per fer front a la problemàtica dels desnonaments contrasta amb els milers de pisos en desús que acumulen les entitats financeres i les seves immboliàries.

La moció qualifica «d’emergència habitacional» , la situació de moltes persones i famílies que han perdut la seva vivenda. Segons dades oficials, al conjunt de l’Estat, entre els anys 2007 i el 2013 s’han superat les 500.000 execucions hipotecàries, de les quals 97.000 s’han produït a Catalunya. Només durant el 2012, la banca es va quedar més de 30.000 primers habitatges per impagament d’hipoteques. És a dir, 115 desnonaments per dia hàbil, segons un informe del Col·legi de Registradors de la Propietat.

Els ajuntaments, com administració més propera a la ciutadania, són les institucions que més reben l’impacte social d’aquesta situació que també es tradueix en un augment de les ocupacions d’habitatges als municipis, segons destaca la moció.

El text de la moció proposa fins a vuit acords. Manifestar el compromís d’emprendre mesures municipals per garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional. Elaborar i aprovar o actualitzar un Pla Municipal d’Habitatge per evitar la desocupació permanent de vivendes. També elaborar i aprovar Programes d’Inspecció, instruir procediments i imposar fins a tres multes que poden arribar als 100.000 euros. La moció també insta al Govern de la Generalitat a emprendre accions en aquest àmbit i amb la mateixa finalitat.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i Càritas han fet arribar la moció a l’Ajuntament de Pineda i l’equip de govern (PSC) ha confirmat que la moció s’inclourà a l’ordre del dia del ple municipal del 30 de gener.

Acció reivindicativa de la PAH de Pineda

i l’Alt Maresme a l’oficina de Banki

Foto: Ràdio Pineda

Foto: Ràdio Pineda

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de l’Alt Maresme va ocupar el passat dijous 16 de gener l’oficina de Bankia de la plaça de les Mèlies. A les 10 del matí, una cinquantena de membres de la plataforma han entrat a l’oficina, abans de Caixa Laietana, amb crits reivindicatius, i s’han quedat al seu interior.

Es tracta d’una acció coordinada per 35 Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de tot Catalunya i dirigida a les oficines de Bankia. En entrar, han llegit el manifest reivindicatiu. La PAH reclama que Bankia negociï els casos abans de fer un desnonament, i que es comprometi a no reclamar judicialment el deute i a facilitar el lloguer social.

Miquel Bayod, també portaveu de la plataforma, ha explicat que des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca assenyalen Bankia com l’entitat que fa més desnonaments a Espanya, mentre que denuncien que «s’està mantenint amb els impostos dels ciutadans».

Les negociacions de la PAH amb Bankia es porten a terme a Barcelona, però arreu de Catalunya estan fent pressió, com és el cas de la Plataforma de Pineda i l’Alt Maresme, que ha ocupat l’oficina de la Plaça de les Mèlies aquest matí.

Text i foto: Ràdio Pineda