ICV-EUiA presentarà mocions a Blanes i Lloret per rebutjar el projecte de perllongament de la C-32

Els regidors Xavier Rodríguez i Víctor Catalan

Els regidors Xavier Rodríguez i Víctor Catalan

Les assemblees d’ICV-EUiA de Blanes i Lloret van presentar ahir una moció que ja ha estat entrada al registre de l’Ajuntament de Blanes, i que properament serà entrada també al registre de l’Ajuntament de Lloret.

En aquesta proposta, la formació proposa rebutjar el projecte presentat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de prolongació de l’autopista C-32 entre Tordera, Blanes i Lloret afectant els paratges de Les Planes, Sant Pere del Bosc, l’Àngel i Les Alegries.

ICV-EUiA ja va explicar públicament les raons per les quals s’oposava al projecte en un acte celebrat el passat divendres davant d’un centenar de persones a la Casa de la Cultura de Lloret de Mar, on van participar el regidor d’ICV-EUiA de Lloret de Mar, Xavier Rodríguez, i el regidor blanenc d’ICV-EUiA, Víctor Catalan.

Aquest últim va manifestar que «ens oposem a l’autopista perquè mediambientalment és un atac al darrer bocí de terra verge que ens queda; tècnicament hi ha alternatives que sí milloraran la mobilitat quotidiana de les poblacions. Però econòmicament és una estafa per a la ciutadania, que pagarà l’obra amb els peatges més enllà del 2021. A més, és una imposició sense exposició pública ni tant sols consultar al territori».

En paraules de Rodríguez, «Diem No ara, per la mateixa coherència que ho vam dir el 2002 davant de CiU, el 2007 davant de la conselleria del PSC, i ho diem no ara un altre cop davant de CiU. Sempre hem estat al mateix costat de la trinxera: amb el poble, la seva gent i el seu territori, i en contra d’Abertis i la seva autopista».

Les agrupacions busquen, amb aquesta proposta que han presentat, que no només es rebutgi l’autopista, sinó que es faci un estudi de les alternatives als problemes de mobilitat a Blanes i Lloret, incorporant també la mobilitat en transport públic, ja sigui amb un carril bus reversible (que costaria la meitat del projecte de l’autopista), ja sigui amb les variants, el tren de Blanes a Lloret, etc.

JFG

JFG

Paral•lelament, i donant continuïtat a la proposta ja comentada en l’acte celebrat a Lloret fa una setmana, proposen una consulta popular sobre el projecte de l’autopista. Però, a diferència del que alguna altra força proposava fa dos dies de celebrar una consulta després de les eleccions municipals, els ecosocialistes demanen que es celebri ja, com a molt tard el mateix dia de les municipals, ja que consideren que les obres estan a punt de licitar-se i no es pot deixar una consulta per després de les municipals i quan les excavadores ja estiguin a Blanes.

Moció que presenta el Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa – Iniciativa per Catalunya Verds de Blanes contra el projecte d’ampliació de l’autopista C-32 de Blanes a Lloret i per la celebració d’una consultga populat.

Donat que:

El maig de 1994 es signa el pacte entre el Govern de l’Estat Espanyol, aleshores propietària de la via A-19 (actual C-32), i ACESA, les obres de prolongació de l’autopista del Maresme fins a la Selva Marítima i la seva connexió amb la futura A2 i l’AP-7, pel que la mateixa empresa concessionària construiria, conservaria i explotaria la prolongació fins la Gi-600.

Amb el posterior canvi de titularitat en favor de la Generalitat de Catalunya, i canvi de nomenclatura d’A-19 a C-32, l’any 2000 es signa un nou pacte per desenvolupar el projecte de prolongació de l’autopista i es projecta en Pla Director d’Infraestructures el traçat de la mateixa fins a la vila de Tossa de Mar.

L’any 2001, després d’informes de medi ambient i un clar pronunciament del territori sobre el mateix, es va descartar la seva continuïtat fins a Tossa de Mar, i es proposa la finalització del mateix ramal a la C-63 de Lloret a Vidreres.

Durant el període 2003-2008, s’han presentat un seguit d’estudis informatius de projectes de prolongació de l’Autovia de la Costa fins a la Selva Marítima, diferents tots ells entre sí, sense arribar a consensuar les alternatives que el teixit associatiu local demanava, ni arribar a definir formalment el projecte per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, que en darrera instància anuncia l’any 2008 una carretera de d’un sol carril per sentit, i es recupera la proposta de connexió fins a Tossa de Mar pel PEIN de Cadiretes.

L’any 2009 s’inicia la construcció de la prolongació de la C-32 des de Palafolls fins la Gi-600 de Blanes a Tordera.

L’any 2010 es signa el conveni institucional entre ACESA-Abertis i el DPTOP per a construcció de la C-32 des de l’actual enllaç amb la C-32 de la Gi-600 fins a la C-63 de Lloret a Vidreres, amb la redacció del projecte constructiu d’una carretera d’un sol carril per sentit  i una calçada de 7 metres i 1,5 metres de voral.

El setembre de l’any 2013, el conseller Santi Vila va anunciar el desbloqueig del projecte i que s’iniciaria la construcció durant l’any 2014 i que entraria en funcionament l’any 2016.

El passat divendres 6 de març de 2015, el Conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila va convocar un acte a la Casa de la Cultura de Lloret de Mar per presentar el projecte de prolongació de l’autopista C-32 de Blanes a Lloret.

El projecte presentat contempla la prolongació de l’autopista C-32 per Les Planes, els Tres Turons, Sant Pere del Bosc, l’Àngel i les Alegries, així com el corredor biològic del PEIN Pinya de Rosa. Malgrat els anuncis dels darrers anys que seria una carretera d’un sentit per costat i una calçada de 7 metres, el projecte ha crescut fins a convertir-se en un projecte de 3 carrils i 20 metres de secció, que en tots els trams de gran infraestructura com són viaductes i túnels passa a ser de 2+2 carrils, deixant preparada l’autopista de la costa en 2+2 carrils en els trams restants, i que només en aquesta primera fase suposarà la tala de més de 60.000 arbres, principalment pins.

Tanmateix, el mateix Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat la licitació de les obres el mateix març de 2015, i l’inici de les obres el setembre també del mateix any.

A data de la presentació d’aquesta moció, i amb posterioritat a l’anunci públic del mateix projecte, els ajuntaments afectats de Blanes i Lloret no tenen el projecte constructiu, ni l’estudi informatiu ni la memòria d’impacte ambiental del mateix projecte.

Tanmateix, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha comunicat també que, basat en els estudis informatius ja publicats fa més de 10 anys, no hi haurà fase d’exposició pública ni període d’al·legacions per fer-hi esmenes i canvis en el mateix projecte, sent substituït això per un ‘Procés de Participació Institucional’, que consistirà en deixar el projecte als ajuntaments per tal que puguin consultar-lo sense poder cap esmena al mateix.

Econòmicament, el projecte es finançarà com a motxilla de la mateixa concessió de l’explotació de la C-32, pel qual Abertis pagarà els 71 milions d’€ en què està valorat el projecte, i espera una demanda de 9.600 vehicles al dia. De no arribar a l’augment de trànsit als peatges existents de la concessionària, aquesta podria exigir compensacions en format d’augment dels peatges, de l’ampliació de la concessió més enllà de l’any 2021 en què es preveu el final de la concessió, o en format d’indemnització.

Segons mostren les dades de les Enquestes de Mobilitat Quotidiana de la Generalitat de Catalunya, i dels diferents aforaments que consten en les diferents fases de projecte dels anys 2001 fins a l’actualitat es demostra que gran majoria dels fluxos de mobilitat existents a la Gi-682 són provinent dels desplaçaments interns entre Blanes i Lloret, i que el passant és una minoria que augmenta puntualment els caps de setmana i principalment a l’estiu i que per aquest motiu la Gi-682, amb entre 22.000 i 29.000 vehicles al dia (segons IMD  del darrer aforament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lloret de Mar), seguirà patint una IMD superior a d’altres vies ja desdoblades de les comarques gironines, amb la qual cosa aquesta via no millorarà substancialment els desplaçaments i comunicacions quotidianes de la ciutadania de Blanes a Lloret.

Per aquestes raons, el Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1.- Mostrar el rebuig al projecte d’ampliació de l’autopista C-32 de Blanes a Lloret pels paratges de Les Planes, els Tres Turons, Sant Pere del Bosc, l’Àngel i Les Alegries.
2.- La organització d’una consulta popular sobre el present projecte d’ampliació de l’autopista C-32 de Blanes a Lloret.
3.- Instar al Departament de Territori i Sostenibilitat la redacció d’un estudi i debat amb el territori d’alternatives que tingui en compte el transport públic així com les diferents alternatives per millorar la mobilitat entre Blanes i Lloret d’una manera molt més sostenible i respectuosa amb el medi natural.
4.- Traslladar els presents acords a l’Ajuntament de Lloret de Mar, al Parlament de Catalunya, i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.