85 participants a la Pedalada Popular i 24 bicicletes arranjades a la Setmana de la Mobilitat 2015 de Blanes

pedalada15aBlanes va celebrar el matí d’aquest passat diumenge els actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015. Organitzats pel Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, per segon any consecutiu la novetat respecte anteriors edicions va ser el reciclatge de bicis de segona mà.

Aquesta activitat es va efectuar en un taller de reparació gratuït que va estar en marxa al llarg del matí, mentre que l’altra activitat va ser la més festiva i lúdica: la tradicional Pedalada Popular.

Un total de 85 persones van participar en la ruta en bicicleta que va fer un recorregut pel nucli urbà de la vila així com pels camins dels afores, i va tornar de nou al punt de sortida, el Passeig de Mar. El trajecte de la passejada, de poc més de 10 Km, el van fer escortats per efectius de la Policia Local de Blanes, que van vetllar per la seguretat de tots els participants. Abans d’iniciar la sortida, es va adreçar als assistents el regidor de Medi Ambient i Mobilitat, Juanjo Navarro, que va animar a tothom a gaudir de la sortida, recordant els objectius que mena la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015.

En la línia festiva i lúdica que acostuma a tenir cada any aquest esdeveniment, hi havia ciclistes de totes les edats, incloses famílies senceres que van fer la sortida acompanyant a la canalla. Els nens i nenes anaven muntats en la seva pròpia bicicleta o bé en la del pare o la mare, en un seient adossat o bé remolcats. El què persegueix la Pedalada Popular és encomanar el gust per anar en aquest vehicle utilitzant-lo com a mitjà alternatiu als transports motoritzats.

pedalada15b

El lema de la Setmana de la Mobilitat Sostenible: «Tria, Canvia i Combina»

Aquest 2015 el lema europeu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ha estat Tria. Canvia. Combina, i proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Es tracta que la ciutadania canviï la seva manera de desplaçar-se augmentant els nivells d’activitat física per cuidar la salut, contribuint a millorar la qualitat de l’aire que es respira en els nuclis urbans on hi ha una especial acumulació de vehicles i ajudar en la prevenció d’accidents de trànsit.

Un cop finalitzada la Pedalada Popular i, com a cloenda de la mateixa, es van donar a conèixer diverses dades sobre aquesta mateixa activitat, relacionades amb l’objectiu que mena la celebració mediambiental. Així, es va informar del nombre total de participants: 85 persones que van pedalar per un aire més net; que amb aquesta acció s’havia evitat enviar a l’atmosfera 510 grams d’emissions de NO (monòxid de nitrògen); i que també es van evitar 43 grams d’emissions de PM10, partícules contaminades de menys de 10 micres.

Una altra dada prou destacada que es va donar a conèixer és que, al haver triat la bicicleta per fer els més de 10 quilòmetres de recorregut de la passejada popular, s’havia estalviat llençar a l’atmosfera 144’5 kg de CO2. Val a dir que cadascú de nosaltres, cada vegada que agafem una bicicleta, evitem contaminar l’aire amb 0’17 kg de CO2 per cada kilòmetre recorregut.

Cada ciclista va rebre diversos obsequis per la seva participació en la Pedalada Popular, consistents majoritàriament en material de difusió de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, com per exemple una motxilla amb el lema Mou-te de manera sostenible, a l’interior de la qual hi havia informació relacionada amb la campanya. En acabada la passejada en bicicleta també es va oferir un refrigeri a base de fruits secs sense torrar, que són més saludables.

pedalada15c

Per últim, val a dir que tots els ciclistes, petits i grans, també van ser obsequiats amb un regal molt apreciat per tothom. I és que en el moment de fer la inscripció, abans d’iniciar el recorregut, es lliura a tots els participants una matrícula de l’any 2015 perquè la instal·lin a les respectives bicicletes que, d’aquesta manera, podejn anar simbòlicament identificades com un Vehicle Sostenible amb matrícula inclosa.

24 bicicletes arranjades

Per segon any consecutiu es va poder obtenir una bicicleta de segona mà de franc participant en el taller gratuït de reparació de bicicletes que va estar en funcionament al llarg del matí. Fins l’any passat, aquest taller havia estat adreçat només a particulars que volguessin aprofitar per posar a punt la seva bicicleta particular amb l’ajut dels assistents.

pedalada15d

Des del 2014, però, tothom qui ha estat interessat en rebre una bicicleta de segona mà de franc i prèvia inscripció que va haver de fer a l’Ajuntament de Blanes, ho ha pogut fer reparant-ne una de les que arriben al llarg de l’any a la Deixalleria Municipal. De manera periòdica, arriben bicicletes de particulars que les van a dipositar a aquest equipament, algunes de les quals es seleccionen perquè, pel seu estat, són susceptibles de poder tornar-se a fer servir amb una petita reparació.

Per a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura s’havien recuperat mitjançant aquest sistema 13 bicicletes, de les quals 4 van trobar un nou propietari durant la jornada d’ahir després de passar pel taller. D’altra banda, al Taller Gratuït de Reparació que es va tornar a fer comptant amb la col·laboració de l’empresa blanenca Bike Ñeke, es van posar a punt un total de 24 bicicletes.

Fotos: Ajuntament de Blanes