Milers de visitants gaudeixen de la Fira de la Llet de Vilobí d’Onyar

fira_llet_15aVilobí d’Onyar ha estat el centre neuràlgic de la llet, les vaques i el món de la pagesia en general, gràcies a la quarta edició de la Fira de la Llet i la vint-i-vuitena Festa de Sant Galderic, que al llarg d’aquest cap de setmana del 17 i 18 d’octubre han pogut gaudir milers de visitants.

Des del consistori, el regidor de Fires i Festes, Pitu Borrell, en destaca la gran assistència del que considera «un esdeveniment plenament consolidat i de referència del sector». Borrell també ha recordat que «a les granges del municipi s’hi produeixen cada dia entre 70.000 i 75.000 litres de llet» i que, per aquest motiu, «aquesta fira té un gran sentit fer-la a casa nostra».

fira_llet_15b

Per la seva part, l’alcaldessa, Cristina Mundet, s’ha mostrat «molt satisfeta» per l’èxit d’aquesta edició remarcant que «hem tingut un ple absolut tant als carrers i places com en tots els actes», alhora que ha volgut destacar també la «gran complicitat que hi ha hagut per part de tots els sectors del municipi per poder tirar endavant, un any més, aquesta fira». Mundet ha explicat també que «enguany el perímetre de la fira s’ha ampliat respecte altres edicions» i que, «malgrat això, la fira ha continuat plena de gom a gom durant tot el cap de setmana».

Les activitats van arrencar el dissabte de bon matí amb l’obertura de la fira de productes d’artesania i derivats làctics i una caminada popular que va comptar amb més d’una cinquantena de participants, que van visitar dues granges del municipi situades a Salitja.

fira_llet_15c

Perruqueria bovina

També a primera hora va tenir lloc el concurs de paletes i una exhibició de petanca local, així com una original demostració de perruqueria bovina –una de les novetats de l’edició d’enguany- i el concurs de munyir a mà, un dels punts forts de la fira, que en aquesta edició va veure augmentar els participants -32 en total-.

El guanyador va aconseguir munyir 1 litre de llet en un minut. Just abans del concurs va haver-hi la inauguració oficial de la Fira, que va anar a càrrec de president del Consell Comarcal, Salvador Balliu; l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, així com de representants de poblacions de l’entorn, com l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí; l’alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura; l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé, o l’alcalde d’Aiguaviva, Joaquim Mateu.

fira_llet_15d

Activitats lúdiques

Les activitats van continuar a la tarda amb una exhibició de motos Superenduro, que va aplegar centenars d’assistents als camps de l’entrada del poble, així com un torneig juvenil d’escacs. Al teatre Can Sagrera, paral·lelament, hi va tenir lloc una xerrada sobre la importància del consum de la llet en la nutrició humana a càrrec del Dr. Abel Mariné, així com amb una posterior demostració i degustació de postres làctics que va finalitzar amb un berenar saludable. A la nit la programació va incloure una representació del musical “Broadway Melodies” i un concert a càrrec del grup Al Aire.

fira_llet_15e

El diumenge al matí va començar amb la concentració i ruta de tractors d’època per diferents camins del municipi, que va finalitzar amb una desfilada pels carrers del centre de Vilobí amb la tradicional benedicció de maquinària agrícola. Prèviament, va tenir lloc l’Ofici solemne en honor a Sant Galderic, patró dels pagesos catalans, així com noves demostracions de perruqueria bovina i de munyir a mà i amb cantina, així com una exhibició de puntaires.

Ja al migdia es va fer el lliurament de premis dels concursos de dibuix i de flams al pavelló, espai que va acollir també una arrossada popular organitzada per la Llar de Jubilats. A la tarda, la programació va continuar amb una audició de sardanes, un espectacle infantil -que va incloure un berenar de pa amb xocolata i llet– i un concurs de menjar flams. Un gran concert amb la Jove Orquestra de la Selva, i una sessió de ball al pavelló van cloure les activitats de la Fira.

fira_llet_15f

D’altra banda, durant tot el cap de setmana, a part de la fira d’artesans, es va vendre llet pasteuritzada marca «Fira de la Llet Vilobí d’Onyar», es va poder passejar amb ponis, i es es van poder visitar exposicions de tota mena. També hi va haver un trenet que apropava els visitants a una de les granges del municipi, així com atraccions per als més petits.

Fotos: Ajuntament de Vilobí d’Onyar – Reportatge fotogràfic de la Fira de Llet a Facebook