El 5è Birrasana de Blanes aplegarà uns 30 productors de cervesa artesana

Foto: JFG - Blanesaldia

Foto: JFG – Blanesaldia

L’Associació Birrasana, Cervesa Marina i l’Ajuntament de Blanes organitzen la cinquena edició del Birrasana, el Festival de Cervesa Artesana de Blanes que tindrà lloc en aquesta localitat de la Costa Brava el proper cap de setmana de l’1 al 3 de maig.

Aquest 2015 serà la segona edició consecutiva en què l’esdeveniment s’allargarà durant tres dies, després que els tres primers anys s’havia celebrat coincidint amb un cap de setmana.

Una de les novetats respecte al 2014 és que s’ha avançat en el calendari, perquè així els visitants aprofitin el pont que propiciarà la festa de l’1 de maig per ser a Blanes durant aquest llarg cap de setmana. L’any passat el Birrasana es va celebrar del 20 al 22 de juny, abans de la revetlla de Sant Joan.

Després dels positius resultats obtinguts durant les quatre primeres edicions, els organitzadors han decidit donar un nou tomb al festival coincidint amb la seva cinquena edició. Per això, s’ha continuant fent prevaler la qualitat de les empreses participants, però s’ha estat encara més selectiu i exigent a l’hora de triar les que vindran a Blanes per donar a tastar els seus productes.

En aquesta línia, entre la 30ena de cerveses que estaran representades, hi haurà varietats que són difícils de trobar aplegades sota una mateixa experiència per la seva diversitat, qualitat i especificitat. Així ho explica un dels organitzadors del festival, Pep Andreu McCarry, de Cervesa Marina: “Hem reduït el nombre de cerveses i fem un major èmfasi en la qualitat per sobre de la quantitat. D’aquesta manera, hem aplegat a Blanes aquell tipus de cerveses que no es troben fàcilment: amargues, àcides, de fruita, salades, de xocolata, aptes per celíacs, etc. Així, la gent podrà tastar diferents sabors i veure el ventall de possibilitats que té la cervesa”

Blanes promociona la cervesa artesana

A banda de cerveseres d’arreu de Catalunya i l’estat espanyol, també hi haurà una nodrida presència de productes estrangers, principalment arribats des de França, Itàlia, Alemanya i Hongria. Precisament la presència de cerveses d’aquest darrer país serà la principal novetat d’enguany, amb la participació de dues empreses hongareses a qui s’ha convidat a participar especialment.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Des que es va posar en marxa el Festival Birrasana l’any 2011, l’objectiu dels organitzadors ha estat que durant la seva celebració Blanes esdevingui en la capital estatal i europea de la cervesa artesana, concentrant al Passeig de Mar el bo i millor d’aquest sector a través de les empreses que hi participen. La singularitat d’aquest festival l’ha consolidat com el punt de trobada obligat que, edició rere edició, augmenta el nombre d’assistents tant d’arreu de Catalunya i l’estat espanyol com de més lluny, ja que ha esdevingut en un referent europeu.

Tal i com explica Kevin Andreu McCarry, de Cervesa Marina, una altra prova del nivell d’especialització i qualitat que ha assolit fins ara el Birrasana és precisament aquesta: “Sempre rebem moltes sol·licituds d’un any per l’altre per part de moltes empreses que volen participar al festival de Blanes, perquè ha consolidat el seu nom com a referent i Birrasana ja és un atractiu per a qualsevol cerveser que vulgui promocionar la seva marca tant al gran públic com als aficionats i professionals del sector”.

En la línia de seguir donant al·licients als participants, durant el Birrasana 2015 s’ha organitzat un seminari professional exclusiu per a responsables d’empreses cerveseres i als especialistes d’aquest sector. Es farà el dissabte 2 de maig i l’impartiran una empresa especialitzada en llúpols de la Gran Bretanya, així com una altra especialitzada en llevats líquids que procedeix de San Diego (Estats Units): Simply Hops i White Labs, respectivament.

Carpa de 1.200 m2

Per segon any consecutiu, es mantindrà el mateix format que al 2014, de manera que es tornarà a instal·lar una única carpa de 1.200 m2 amb l’objectiu de seguir donant un caire més professional a tot el muntatge i a la seva pròpia imatge, unificant l’activitat. La carpa s’instal·larà al Passeig de Mar –a l’espai que hi ha entre la Plaça Catalunya i el Carrer Ample-, i mesura 80 m d’allargada per 15 m d’amplada.

Arxiu Blanesaldia.com

Arxiu Blanesaldia.com

D’aquesta manera, els visitants podran degustar els productes més còmodament, en un recinte recollit però obert al mar per la seva banda dreta, per no perdre un dels atractius amb què compta l’esdeveniment: el fet d’allotjar-se arran de mar. Al costat esquerra s’arrenglerarà la barra amb les diferents empreses cerveseres, hi haurà un passadís central per facilitar el pas dels visitants per la carpa oberta, i a l’altra costat hi haurà l’estand amb una variada oferta gastronòmica de qualitat, així com les taules i cadires, que també estaran sota la carpa, a diferència de l’any passat, en què estaven fora.

Al mig de les taules i cadires estarà situat l’escenari central, ja que aquest 2015 també s’ha apostat per recuperar les actuacions musicals que es van fer els dos primers anys, amb sengles concerts que s’han programat perquè tinguin lloc la les 21’30 i a les 23 h. La primera nit tocaran Booz and dukes i Gadjo, mentre que dissabte serà el torn d’Elephant Step i Les Tietes Queques. Completaran el ventall d’activitats paral·leles el parc infantil amb inflables instal·lat al costat de la carpa, així com les actuacions en directe, pallassos, animació infantil, batucades, etc

Un altre valor afegit amb què tornarà a comptar l’esdeveniment és que s’ha millorat la possibilitat que els assistents pugin estar connectats a les xarxes socials per internet. Per això, s’ha contractat una empresa especialitzada que subministrarà la xarxa de connexió gratuïta via Wifi per garantir la qualitat del servei, i que els usuaris habituals de les xarxes socials puguin divulgar a familiars i amics tot el què està succeint sense perdre la cobertura.

Per últim, val a dir que blanencs i visitants també comptaran amb l’avantatge de poder estacionar els seus vehicles particulars gratuïtament molt a prop del recinte del festival durant tot el dia. Es tracta de l’aparcament situat a l’esplanada del costat de l’antic pavelló d’esports d’Els Pins-Centre. Aquest espai, amb capacitat per a un miler de vehicles, es complementa amb el pàrking soterrat de pagament que hi ha just a sota del recinte del Birrasana.