Facebook, Twitter i Youtube són les xarxes socials més utilitzades pel sector turístic gironí en promoció turística digital

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, organisme de promoció turística de la Diputació de Girona, radiografia la presència digital del sector turístic gironí per subsectors. L’objectiu de l’anàlisi és conèixer el grau de presència de l’oferta turística gironina als espais socials i fer-ne un seguiment digital per tal d’ajudar el sector en la seva activitat, visualització i comunicació mitjançat les eines i plataformes de promoció i comunicació.

 

La Guia professional de vendes de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que publica el Patronat de Turisme i que s’intenta mantenir actualitzada malgrat el gran dinamisme del sector, conté la més àmplia informació sobre l’oferta turística de les comarques gironines distribuïda en diferents subseccions (737), entre les quals hi ha hotels, apartaments turístics, càmpings, allotjaments rurals, albergs, cases de colònies, golf, turisme nàutic, turisme actiu, esports, família, salut i bellesa, congressos i incentius, etc.

Actualment, és una eina comercial òptima per als agents de viatges, operadors turístics i, en definitiva, per als professionals de l’àmbit turístic d’arreu del món per conèixer i programar la destinació gironina.

Aquesta publicació ha estat la font sobre la qual s’ha dut a terme l’anàlisi qualitatiu durant un període de quatre mesos -d’abril a juliol de 2012. Les entitats i empreses censades i analitzades han estat 5.256.

Les xarxes socials analitzades en el cens són Facebook, Flickr, Google+, Foursquare, Picasa, Linkedin, Formspring, Pinterest, Twitter, Youtube, a més de tots aquells establiments amb bloc i amb la presència digital integrada en cadena (s’entén per presència digital integrada en cadena l’espai d’empreses, establiments o activitats que no tenen un lloc propi digital i que s’integren en un espai conjunt dins el paraigua corporatiu del grup empresarial al qual pertanyen). La metodologia emprada ha consistit a analitzar d’una en una cada empresa i per subseccions.

 

 

Conclusions més destacades de l’informe

1. Facebook predomina sobre tots els altres espais socials i quasi representa el 50 % de la suma de tota la resta.

2. Hotels, allotjaments rurals, albergs i centres de salut i bellesa són els que més utilitzen la presència digital integrada.

3. En els subsectors d’esdeveniments i convencions, negocis, golf i pitch-and-putt, Twitter iguala la presència a Facebook.

4. Els sectors amb més acció en els diferents espais socials són els de salut i bellesa, i restaurants amb distinció de qualitat.

5. Els subsectors amb menys presència són els d’activitats de turisme actiu.

L’informe posa de manifest que dels 5.256 elements analitzats de la Guia professional de vendes de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, 1.636 tenen presència, com a mínim, en un espai social. És a dir, el 31 % dels elements que el Patronat de Turisme té a la seva base de dades tenen presència almenys en un espai social, mentre que el 69 % restant no tenen cap presència en aquests espais.

Arran de les conclusions derivades de l’informe, el Patronat de Turisme continuarà fomentant la cultura digital i treballant en campanyes específiques per al sector turístic gironí a fi de millorar-ne la competitivitat. Aquestes accions se centren en formació professional específica, accions de comunicació a les xarxes, organització de blogtrips i, també, la imminent celebració del congrés TBEX a Girona i a la Costa Brava.

Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme, apunta que «l’informe posa en relleu que el sector s’interessa pels nous mitjans de comunicació a la xarxa, tot i que encara els queda un llarg camí per recórrer, ja que bona part de l’univers analitzat no està utilitzant els espais socials com a eina de promoció i difusió». Ramos afegeix que «ser a les xarxes no és una obligació, però sí que és una opció recomanable».

L’entitat de promoció té la voluntat de reeditar l’informe anualment per tal de conèixer l’evolució digital del sector.