El PSC de Girona atribueix la puja de les taxes de l’aeroport Girona a la feblesa de CiU davant del PP

Aeroport de Girona-Costa Brava

El PSC de les comarques gironines reclama que Aena no apugi les taxes a les companyies aèries per evitar sobresalts a l’aeroport de Girona-Costa Brava. Els socialistes gironins no comparteixen el criteri d’Aena i l’atribueixen a la feblesa negociadora del govern de CiU, que no ha estat capaç de defensar l’aeroport de Girona a causa de la seva submissió al PP. El PSC manté el mateix discurs que ja va defensar durant la campanya electoral a favor de no apujar les taxes i reclama al PP que sigui coherent amb el que deia abans de les eleccions del 20N i defensi l’aeroport.

La pujada de taxes d’Aena posa en perill l’acord del govern de la Generalitat amb Ryanair, que el va supeditar, precisament, al manteniment dels costos que ara CiU no ha estat capaç de defensar. «CiU va negociar amb Ryanair sense tenir lligat amb el Ministeri de Foment el que era realment essencial perquè l’acord fos sòlid», lamenta el primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández. D’acord amb l’executiva del PSC de les comarques gironines, el diputat Àlex Sáez presentarà una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat reclamant que no s’apugin les taxes a l’aeroport de Girona.

En l’acord que va firmar el govern de José Montilla amb Ryanair quedava perfectament especificat que les taxes a l’aeroport de Girona no pujaven. I el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va acordar no apujar-les i fins i tot en va baixar algunes. De fet, Manel Nadal, aleshores Secretari General de Mobilitat, va acceptar concedir ajudes a la companyia, que té clares intencions d’expandir-se a Barcelona, sempre i quan es quedés a Girona i a Reus.

En l’acord que va firmar CiU, després de trencar el del govern anterior, Ryanair es reservava el dret de no complir-lo si Aena pujava les taxes a Girona. Ara Aena ha qualificat l’aeroport en una categoria superior i les taxes per a les companyies s’han apujat d’entre d’un 1,3% i un 1,9% per passatger. Tot plegat fa que el volum de passatgers i les destinacions des de Girona estiguin en l’aire. «CiU està massa supeditat al PP i no ha estat capaç de defensar l’aeroport de Girona en la negociació que manté amb el govern del PP. Supeditacions inconfessables fan que l’aeroport de Girona no sigui prioritari per al govern de la Generalitat», protesta Juli Fernández, que també reclama un canvi d’orientació al PP: «Un dels elements que incentiva les companyies per establir-se a Girona són les taxes. Si es dóna un tracte de favor a la T-2 de l’aeroport de Barcelona per a les companyies low-cost ens trobarem amb una pèrdua d’activitat a l’aeroport de Girona. I això depèn del Ministeri de Foment de manera que el PP ha de ser coherent i defensar l’aeroport Girona-Costa Brava tal i com deia que faria durant la campanya electoral».