2014: L’Any del Turisme Familiar a Catalunya

turisme_familiarCatalunya ha estat des de sempre una destinació de turisme familiar. De fet, el 60% dels visitants que rep Catalunya són famílies, i el pla de màrqueting turístic aprovat el 2013 estableix com a prioritat alta la retenció del client familiar. Per aquestes raons i coincidint amb el vintè aniversari de la proclamació de l’Any Internacional de la Família per part de l’ONU, la Generalitat ha decidit declarar el 2014 com l’Any del Turisme Familiar.

Així, la Direcció General de Turisme i l’Agència Catalana de Turisme duran a terme les accions següents per tal de potenciar i promocionar aquest tipus de turisme:

1.- Campanya de publicitat: S’invertirà 1,5 milions d’euros en una campanya de comunicació i de publicitat específica per promoure l’Any del Turisme Familiar en aquests mercats.

2.- Col·laboració entre diversos agents: S’arribarà a acords amb els diversos departaments de la Generalitat, amb altres institucions i ens locals i amb el sector turístic català per oferir incentius, promocions i regals per al públic familiar.

3.- Acords amb operadors turístics i comercialitzadors en línia: S’establiran acords amb diferents operadors turístics europeus i portals de comercialització i prescripció a Internet per promoure l’Any del Turisme Familiar a la xarxa.

4.- Accions de promoció en els mercats: Es realitzaran més de 200 accions (trobades de comercialització, viatges de familiarització, viatges de premsa, presentacions, etc.) adreçades als principals mercats emissors per promoure l’Any del Turisme Familiar.

5.- Microlloc web dedicat a l’Any del Turisme Familiar: Es crearà un Microlloc web (microsite) dedicat a l’Any del Turisme Familiar, on el visitant podrà consultar totes les activitats, ofertes i promocions relacionades amb aquesta celebració. Aquest microlloc web es posicionarà amb una campanya específica de Google Adwords.

6.- Campanya a les xarxes socials: Es potenciarà la promoció de l’Any del Turisme Familiar a les xarxes socials de l’ACT (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Pinterest).

S’ha creat la imatge gràfica de l’Any del Turisme Familiar, que servirà per identificar els establiments i les empreses que s’adhereixin a aquesta acció. Així, els turistes que visitin Catalunya amb nens, podran saber de forma ràpida quina és l’oferta inclosa en el marc d’aquesta celebració.

Les accions de l’Any del Turisme Familiar s’iniciaran a la primavera, quan comencin les campanyes de promoció i es posin en marxa les primeres iniciatives adreçades al públic final, i acabaran a final d’any, amb les ofertes i la promoció del turisme de neu i d’hivern. El públic familiar, al qual s’adreçaran aquestes accions, són adults amb nens i nenes de fins a 16 anys que viatgen en grup.

La vila de Blanes està reconeguda com Detinació de Turisme Familiar

La vila de Blanes està reconeguda com Detinació de Turisme Familiar

Cal destacar que l’Any del Turisme Familiar compta amb la implicació de les empreses i associacions del sector turístic català. En aquest sentit, les empreses podran adherir-s’hi oferint, a títol individual, descomptes i promocions especials per a nens en alguna d’aquestes quatre modalitats: 20% de descompte, 50% de descompte, nens gratis i ofertes especials adreçades a famílies nombroses.

A banda, les associacions empresarials d’allotjament i serveis turístics realitzaran durant tot l’any diferents concursos i sortejos amb premis i promocions especialment pensades per al públic infantil. També s’organitzaran activitats especialment adreçades als més petits.

Cal recordar que Catalunya disposa de 14 destinacions certificades amb el segell de destinació de turisme familiar (DTF). Aquesta certificació, que va néixer el 2003, s’atorga a un municipi o conjunt de municipis, que ofereixen uns determinats serveis i equipaments adaptats a les necessitats de les famílies amb nens. Fins a l’any passat, 13 municipis del litoral comptaven amb aquesta distinció, que amb la incorporació el 2013 de les Valls d’Àneu es va obrir a les destinacions d’interior.

S’estima que el 30% del turisme mundial són famílies. Es tracta d’un turista que viatja de vacances (normalment per vacances d’estiu tot i que també es desplaça per Setmana Santa i ponts llargs), i que acostuma a fer estades llargues (entre 7 i 10 nits). A més, el turista familiar considera les seves vacances com un temps de qualitat per a la família, i per tant són considerades una despesa prioritària per davant d’altres tipus de despeses.

A Espanya, les famílies amb nens tenen la intenció de viatjar d’entre el 60%-70%, fet que les converteix en un turista potencial molt important.