Protecció Civil de la Generalitat activa en Alerta el Pla NEUCAT per la confirmació de l’episodi de nevades a cotes baixes i fred intens


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha pujat a fase d’ALERTA el Pla Especial d’Emergències per a Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològica de Catalunya (SMC) pel risc de nevades de forma abundants a cotes mitjanes i amb menor intensitat en cotes baixes, on habitualment no neva, i les afectacions que se’n puguin derivar.

La previsió indica que la major intensitat de l’episodi es viurà aquesta nit i matinada al prelitoral de Tarragona i a la Catalunya Central. Tanmateix, el Consell Comarcal del Maresme informa que la neu ha avançat la seva presència al Maresme. Segons informa el Servei de Meteorologia del Consell Comarcal, a primeres hores de la tarda ja està caient neu granulada en cotes 200-300 i la previsió per aquesta tarda és que els ruixats també siguin en forma de neu.

Aquesta situació es mantindrà a la nit i demà i dissabte al matí. A les zones altes de l’interior del Maresme es poden arribar a acumular 10 centímetres de neu, principalment al sud de la comarca. En els municipis del nord s’esperen preciplitacions més minses. L’alerta estarà activada fins a les 14:00h del dissabte.

Segons les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions també han començat a Girona a cotes altes, incloent del Pla de l’Estany, Gironès i Baix Empordà. Al llarg de la tarda anirà ampliant-se la zona on nevarà cap a la Catalunya Central, i litoral i prelitoral centre i sud (Tarragona i Terres de l’Ebre), mentre baixa la cota per la baixada molt acusada de les temperatures. La cota de neu es preveu que baixi fins els 400 metres en aquesta zona.

Les cotes baixaran especialment a tot arreu del territori català durant la propera nit i arribaran als 200 metres i puntualment a cota zero. El fenomen serà intens especialment al prelitoral de Tarragona i Catalunya Central amb possibilitats de nevades febles a les comarques de Ponent i tot el litoral de la demarcació de Barcelona i també de Tarragona i Terres de l’Ebre, especialment a la zona dels Ports.

Les nevades de la nit afectaran al prelitoral del Tarragonès i de la Catalunya Central amb gruixos destacables (entre 10 i 20 cm) a cotes a l’entorn dels 700 metres. També s’esperen gruixos de fins a 2 cm a cotes més baixes (200 m).

Dissabte al matí les precipitacions es retiraran ràpidament cap al mar i en aquesta retirada és possible que hi hagi precipitacions a nivell del mar.

L’episodi de fred s’allargarà la setmana vinent amb una previsió de baixades molt acusades en els termòmetres des de la matinada de diumenge a dilluns.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha informat d’aquesta situació a Ajuntaments, Consells Comarcals, cossos operatius, concessionaris de serveis bàsics (aigua, electricitat, gas, etc.), infraestructures bàsiques (aeroports, autopistes, operadors de telefonia) per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. En total s’han realitzat més de 4.000 comunicacions.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha intensificat les tasques de vialitat hivernal a les carreteres de titularitat de la Generalitat davant la baixada de temperatures en les últimes hores, en especial a les zones més altes del territori. Aquests treballs consisteixen principalment en l’estesa de sal per tal d’evitar la formació de plaques de gel en els punts més sensibles i afavorir, així, la seguretat viària. La Generalitat té disponibles 94 màquines i 88 dipòsits de sal distribuïts per tot el territori per aquest tipus de treballs a les carreteres de la seva titularitat.

En total, carreteres de la Generalitat, de les diputacions i de l’Estat, disposa de 184 màquines llevaneus, 16.000 tones de sal i 600.000 litres de salmorra en estoc.

Els operadors de ferrocarrils i infraestructures ferroviàries RENFE i ADIF han reforçat els serveis preventius incloent l’eventual ús de màquines amb pales llevaneus.

Les empreses de distribució d’electricitat han reforçat els serveis preventius i eventualment poden variar d’horari els treballs sobre les línies depenent de les zones i franges de més afectació del fenomen.

La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat manté contacte amb els operadors de telecomunicacions, que tenen a punt plans de contingència davant possibles afectacions del servei.

Els Cossos d’Emergències han adaptat els seus dispositius habituals a la situació d’Alerta. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha reforçat el dispositiu dels seus serveis especials per poder arribar a qualsevol municipi. Creu Roja de Catalunya s’ha incorporat al CECAT i ha donat inici al dispositiu de l’Operació Fred per atendre persones especialment vulnerables i sense sostre.

L’Ajuntament de Barcelona ha activat en nivell 2 l’Operació Fred per atendre les persones que pernocten a la via pública. Ha reforçat els equips de serveis socials i s’han habilitat més places en els centres d’acolliment nocturn. També ha activat en fase d’Alerta el Pla d’Actuació Municipal per Neu i Gel, amb 14 vehicles amb pales llevaneus i escampadors de sal mobilitzats i més de 420 tones de sal disponibles. També ha informat que distribuirà sal en els barris alts, especialment les zones urbanes que queden per sobre de la Ronda de Dalt, cota a partir de la que les previsions indiquen que podria nevar i, eventualment, agafar.

En el cas dels Ajuntaments i Consells Comarcals, els avisos del CECAT i les mesures establertes es refereixen bàsicament a tenir a punt sal, fundents i grups electrògens, així com la possibilitat d’obrir pavellons o centres específics si cal acollir persones afectades. També que tinguin especial cura de les persones sense sostre, habilitant els espais i serveis necessaris.

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la població que es mantingui atenta a l’evolució meteorològica de cara a adequar la mobilitat i les activitats a l’aire lliure a aquesta situació. Davant la baixada de temperatures, també es demana seguir els consells per evitar accidents per la mala combustió d’estufes i calderes.

Cal que els organitzadors de les activitats de lleure a l’exterior en les zones de risc previstes per demà consultin la previsió meteorològica i comprovin les condicions abans d’iniciar-se l’activitat i, eventualment, aplaçar-les si hi ha una situació de risc.