El conseller Elena diu que la Policia Marítima donarà resposta les 24 hores del dia

Mossos d’Esquadra

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, han fet a Sant Feliu de Guixols recentment balanç de la primera temporada completa d’activitat de la Unitat de Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, una unitat que ha consolidat el seu desplegament i s’ha posicionat en l’àmbit de la seguretat marítima al litoral català.

El conseller Elena ha posat en valor que aquest any 2022 és l’any de la consolidació del desplegament marítim del cos de Mossos d’Esquadraen el que ja “disposem de centres operatius a Palamós, l’Ametlla de Mar,Barcelona i Vilanova i la Geltrú” ha afegit.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Elena ha afirma que “la valoració de la primera temporada completa d’estiu de la Unitat de Policia Marítima no podia ser més satisfactòria, el cos de Mossos d’Esquadra és i ha de ser allà on passen coses i on els ciutadans els necessiten”. “I al mar també”, ha assegurat

El titular d’Interior ha explicat que “aquest primer estiu de servei complet, la Policia Marítima ha fet més de 2.500 hores de patrullatge, amb unes 300 identificacions i una quarantena de persones i embarcacions assistides”.

El conseller ha subratllat que “estem convençuts d’assumir totes les funcions de policia integral i ordinària a tot el territori de Catalunya, inclòs el mar territorial, i també recolzar al medi marítim i aquàtic qualsevol de les altres unitats del cos de Mossos d’Esquadra a les seves tasques”.

Per finalitzar el seu discurs, Elena ha anunciat que “el proper pas serà encarar la segona fase de desplegament de la Policia Marítima, per construir un servei que doni resposta les 24 hores del dia a qualsevol incident relacionat amb la seguretat al mar”.

Per la seva banda, la portaveu Montserrat Escudé ha remarcat que durant el període estiuenc les quatre embarcacions “han cobert esdeveniments esportius i lúdics, han auxiliat usuaris del mar en situació de perill i també han donat resposta a problemàtiques sobrevingudes, com el rescat o preservació d’espècies marines amb dificultats en el seu propi hàbitat”.

En aquest sentit, el reforç de la seguretat en els espais naturals marítims de Catalunya s’ha efectuat transversalment i amb comunicació directa amb els responsables i vigilants d’espais com les Illes Medes, Cap de Creus, Delta de l’Ebre, Ses Negres i Masia Blanca.

Dins del Pla d’Estiu, la Policia Marítima “s’ha coordinat amb Ports de la Generalitat en les funcions de control i vigilància dels guardamolls, així com també amb els diferents cossos de seguretat amb qui s’ha treballat conjuntament en tasques de salvament o protecció d’embarcacions en alta mar” ha explicat Escudé.

Per tal d’augmentar la versatilitat a l’hora d’actuar des de les embarcacions policials, dins de la tripulació s’ha introduït la figura del rescatador, aprofitant que els integrants de la Unitat de la Policia Marítima disposen d’una formació específica per llençar-se a l’aigua i així donar respostaa qualsevol servei que ho requereixi, especialment pel que fa al rescat i salvament.

Mossos d’Esquadra

Gairebé 2.500 hores de patrullatge

Entre l’1 de juny i el 31 d’agost d’aquest any, les patrulleres Cap de Creus, Josefina Castellví, Narcís Monturiol i Thalassa,han dut a terme un total de 2.492 hores de patrullatge marítim. El balanç de l’activitat policial d’aquests tres mesos d’estiu es tradueix en 294 persones identificades, la tramitació de 154 actes per infraccions administratives, 55 serveis de protecció d’esdeveniments marítims, 35 inspeccions a empreses del sector, 24 serveis de recerca, localització i salvament de persones, 16 simulacres o exercicis conjunts amb altres organismes, 14 remolcs d’altres embarcacions i 37 assistències o auxili de diversa tipologia a embarcacions i persones.

Finalitzada la primera fase del desplegament efectiu al mar

Amb la incorporació el passat mes de juny de la “Josefina Castellví” amb base al port de l’Ametlla de Mar, la Unitat de la Policia Marítima va completar el desplegament efectiu al litoral català mitjançant tres embarcacions modernes i preparades per a la tasca integral també al mar.

Les embarcacions principals amb què compta la Policia Marítima disposen d’una eslora total de 12,83 metres i un calat màxim inferior a 0,69 metres, cabinada (màxima visibilitat en totes les direccions des de l’interior) i amb propulsió amb motors fora borda de gasolina.

Disposen d’un disseny hidrodinàmic amb escalons que permet minimitzar el fregament directe amb l’aigua, configuració que facilita la navegació i redueix el consum de combustible.

Les tres embarcacions estan dotades d’un equipament electrònic que, més enllà dels elements de navegació i seguretat, compta amb dos sistemes que permeten la gestió autònoma d’imatges aèries (dron) i imatges subaquàtiques (ROV submergible).

A més de les tres embarcacions principals, la Policia Marítima segueix disposant de la Thalassa, operativa amb base al Port Fòrum de Sant Adrià del Besos. Es tracta d’una patrullera semirígida, cedida judicialment, de 12 metres d’eslora i amb quatre motors de 300CV. Aquesta embarcació s’utilitza en aigües someres i aigües continentals ja que té una gran adaptabilitat i utilitat en inspeccions i recerques en zones riberenques i la línia més pròxima a la costa.