Protecció Civil activa l’alerta del pla VENTCAT per la previsió de forts vents a partir d’avui

Arxiu / Ajuntament de Blanes

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que es preveuen a partir d’avui sobretot a la meitat est de Catalunya. L’episodi es mantindrà també de cara a dilluns amb una distribució més general.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a partir del matí de diumenge el vent bufarà de components nord i est, i podrà superar els 72 km hora a la meitat est de Catalunya. A les comarques pirinenques i de l’Empordà es podran superar els 90 km/h.

El moment de màxima probabilitat de ratxes màximes serà a partir del migdia i al llarg de tota la tarda. Demà dilluns es mantindrà el vent fort i s’ampliarà la zona d’afectació cap a l’oest, fins arribar a la plana de Lleida i al prelitoral i litoral de la demarcació de Tarragona.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals.

En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca que encara puguin quedar. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Prealerta pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el pla d’emergències NEUCAT davant la previsió de nevades avui diumenge a l’extrem sud de Catalunya.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es podran acumular 10 cm per sobre dels 900 metres, i la cota rondarà els 700 metres.

De cara a demà dilluns, la previsió és que la neu afecti les comarques de l’interior de Girona i nord de Barcelona, on la cota de neu començarà entre els 100 i 300 metres.

A partir del migdia anirà pujant progressivament i se situarà al final del dia entorn dels 400 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 cm. L’episodi s’allargarà fins dimarts, tot i que la cota pujarà fins als 1.000 metres.

De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

Prealerta pla INUNCAT

El pla INUNCAT també està en prealerta degut a les previsions del Servei Meteorològic de fort onatge avui diumenge a tot el litoral català. Les onades podran superar els 2,5 metres, i hi haurà mar de fons del nord-est.

El fenomen serà més intens a partir del migdia, sobretot als dos extrems del país i el litoral del Barcelonès i Baix Llobregat.

Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d’accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se a fer fotografies on trenquin les onades