1 de cada 4 conductors utilitza l’smartphone ‘sovint’ o ‘sempre’ mentre circula

RACC

RACC

El RACC ha presentat aquest dijous un nou estudi sobre les Distraccions amb el mòbil mentre es condueix del què es desprèn que 1 de cada 4 conductors utilitza l’”smartphone” sovint o sempre mentre circula. A Barcelona es produeixen 4.650 distraccions per minut per l’ús del telèfon mentre es circula en moviment i a més, un 47,2% dels vianants admeten usar el mòbil sempre o sovint mentre caminen.

Segons el conseller d’Interior, Jordi Jané, que estat l’encarregat de fer la cloenda de l’acte, «les dades que ens aporta aquest informe són alarmants i ens han d’obligar a prendre mesures d’urgència. Evidencien que tenim una dependència molt gran del mòbil fins a un punt preocupant, d’addicció», ha afegit.

Jané ha explicat que «sempre s’ha dit una frase ‘la velocitat excessiva mata’ i jo n’afegiria un altra, ‘utilitzar el mòbil conduint de forma inadequada mata’». Ha afegit que «les distraccions estan presents en el 29% d’accidents del trànsit amb víctimes durant l’any 2015». A més, segons ha informat el titular d’Interior, el total d’accidents amb víctimes amb un sol vehicle implicat és del 47%, fet que demostra que les distraccions són la principal causa d’accidents amb víctimes a Catalunya.

«No ens ho podem permetre», ha dit. De la mateixa manera que hem pres mesures amb el cinturó o amb les cadiretes, ho farem ara amb el mòbil”, ha alertat el conseller.

L’estudi del RACC

De l’estudi del RACC també es desprèn que les distraccions amb el mòbil mentre es condueix no són patrimoni exclusiu dels conductors (26%), sinó que també afecten de forma determinada els vianants (47,2%) i, en menor incidència, al col·lectiu motorista (8,7%). L’anàlisi del RACC també constata que una pràctica tant perillosa com escriure un missatge de text mentre s’és dins del cotxe conduint és quelcom més freqüent del que tothom podria pensar (43%) entre els conductors

racc_smartphoneLes circumstàncies del trànsit hi influeixen: els conductors que manipulen l’aparell quan el vehicle està aturat dobla als que ho fan en circulació habitual, i en el cas dels vianants destaca que 1 de cada 5 continua usant el mòbil mentre creua passos de vianants.

El 2015 a Catalunya s’ha produït un repunt del 22,8% de la mortalitat, cosa que obliga a plantejar una major incidència en les possibles causes. I queda clar que l’ús creixent dels telèfons intel·ligents té un paper clau en les distraccions, principal causa d’accident a Barcelona i en el global de vies interurbanes de Catalunya.

Segons l’estudi del RACC i el volum de mobilitat urbana motoritzada, a Barcelona s’estima que es produeixen 4.650 distraccions cada minut, en el cas dels conductors un 56% per consultes al mòbil i en el cas dels vianants un 36% per atendre una trucada.

Cal destacar que la majoria de les distraccions es produeixen quan l’usuari es desplaça sense acompanyant: un 93% dels conductors distrets eren l’únic ocupant del vehicle, i un 91% dels vianants distrets caminaven sols.

A l’acte també hi han estat presents el president del RACC, Josep Mateu, el director de la Fundació RACC, Miquel Nadal, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, el subdirector general de Seguretat Viària, Rafael Olmos, i el mànager tècnic de la Fundació RACC, Lluís Puerto.