Dipsalut dedicarà 1,5M€ aquest any per pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones

La crisi també afecta a la salut de les

Joan Giraut, president de la Diputació de Girona, va explicar les accions que farà Dispsalut

Dipsalut incrementa en mig milió d’euros el pressupost del programa Salut i Crisi per aquest any. L’organisme de la Diputació de Girona dedicarà 1,5 milions d’euros a accions per disminuir els efectes negatius de la crisi econòmica sobre la salut dels ciutadans de les comarques gironines.

Tal i com ha explicat, en roda de premsa, el president de la Diputació de Girona i de Dipsalut, Joan Giraut, «amb el Salut i Crisi, es dóna suport econòmic a les accions endegades per entitats socials, ajuntaments i consells comarcals destinades a atendre les necessitats bàsiques en quant a alimentació, habitatge, ocupació i benestar emocional i familiar dels ciutadans de la demarcació».

« A més, Dipsalut s’encarrega de coordinar aquests ens per evitar duplicitats, fomentar el treball en xarxa i aconseguir la màxima eficàcia i eficiència». Per fer-ho, periòdicament s’organitzen taules de coordinació comarcals. En el que portem d’any, ja s’han dut a terme una trentena de sessions de planificació.

El programa va néixer l’any passat davant l’evidència que la crisi econòmica perjudica el benestar físic i emocional de les persones i la necessitat de prendre mesures per part de les administracions. Aquest 2013 va comptar amb un pressupost d’un milió d’euros. No obstant, administracions i entitats socials han justificat despeses en aquest àmbit força superiors. Per aquest motiu, s’ha decidit augmentar la partida destinada al Salut i Crisi per aquest 2014.

El vicepresident primer de l’Organisme de Salut Pública, Josep Maria Corominas, ha manifestat que «es reforçaran les accions que es duen a terme per promoure que els gironins i gironines que estan a l’atur trobin una feina» i que «s’està estudiant la possibilitat de fer compra agrupada de determinats productes des de Dipsalut per tal d’obtenir el millor preu».

Habitatge, alimentació i benestar emocional

Aquest passat 2013, una part important de les accions del programa s’ha centrat a garantir un habitatge digne. En aquest capítol, s’ha invertit uns 369.000 euros, que han revertit en 9.561 persones. Les entitats i administracions locals – amb el suport econòmic i sota la coordinació de Dipsalut – han proporcionat ajudes al lloguer i a la hipoteca; per pagar la calefacció, l’aigua i la llum i per fer reparacions que garantissin la salubritat i l’habitabilitat de les cases.

A l’àmbit de l’alimentació, aquest 2013 s’hi ha destinat prop de 364.000 euros. S’han invertit en centres de distribució d’aliments, menjadors socials, beques menjador, etcètera. 30.440 persones s’han beneficiat d’aquestes ajudes.

Pel que fa a les accions dirigides al benestar emocional i familiar (higiene, roba i calçat, productes de farmàcia, suport emocional, formació, ajudes per transport…), s’hi ha dedicat cap a 594.000 euros i s’ha ajudat un total de 6.911 persones.