L’estiu es va perllongar durant el mes d’octubre

Blanes, vist des de Sa Palomera el 24 d'octubre / Foto: JFG

Blanes, vist des de Sa Palomera el 24 d’octubre / Foto: JFG

El mes d’octubre (1) del 2013 s’ha caracteritzat per uns valors termomètrics clarament per sobre dels normals per a l’època de l’any i una pluviometria que ha quedat per sota de les mitjana climàtica del mes gairebé arreu. La temperatura a Catalunya va tocar sostre entre els dies 26 i 28 d’octubre, quan el vent va ser de l’oest i va disparar els valors termomètrics al litoral i al prelitoral.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, entre els dies 3 i 5 d’octubre un front va creuar Catalunya provocant precipitacions importants. De totes maneres va ser durant el dia 4 quan les precipitacions van ser més intenses al Principat, quan un front de tempestes va creuar-lo d’oest a est, provocant xàfecs forts a molts sectors del país. En la majoria de casos la precipitació va caure durant poca estona, menys de mitja hora en general, però la forta intensitat va permetre que s’acumulessin quantitats abundants (superiors als 20 mm) a diversos sectors del país.

Grabació realitzada a Blanes la nit del 4 d’octubre
A banda, cal subratllar la gran quantitat de descàrregues elèctriques, així com la calamarsa o pedra que va caure en alguns sectors.

A partir del dia 13 el flux en alçada va ser zonal, en un principi lleugerament ondulat per la presència d’una dorsal anticiclònica que va estabilitzar l’atmosfera i va provocar un augment significatiu de la temperatura.

El dia 27 es van assolir els 29,8 ºC a Vilobí d’Onyar (la Selva), mentre que el dia 28 els valors termomètrics es van enfilar per sobre dels 30 ºC a molts sectors de l’Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva, i entre 28 i 30 ºC al prelitoral Central i Sud.

Cal assenyalar que en cap dels casos aquests valors han estat la temperatura màxima absoluta de la sèrie per a un mes d’octubre. Recordem que hi ha un precedent de calorada important a finals d’octubre, entre el 24 i el 30 d’octubre de 2006.

Des d’un punt de vista pluviomètric, cal recordar que, climàticament, l’octubre és el mes en què la precipitació mitjana mensual és la més elevada de l’any a gran part de les comarques de Catalunya, com a conseqüència dels fluxos humits i temperats provinents de la Mediterrània. En canvi, l’octubre d’enguany ha estat caracteritzat per pertorbacions amb un origen atlàntic, arribant molt desgastades a les nostres contrades.

D’aquesta manera, el mes ha estat sec a gran part del territori i molt sec a l’extrem nord-oriental del país, a les Terres de l’Ebre, àmplies zones del prelitoral, Pirineu i Prepirineu Central, i punts del pla de Lleida. En canvi, a la Val d’Aran l’octubre ha estat normal, i fins i tot, una mica plujós.

_____________

(1) Aquesta informació és un resum del comunicat del Servei Meteorològic de Catalunya, explicant l’evolució del temps a tot Catalunya. El text complet es pot llegir ciclant en aquest enllaç