Desmantellat un grup de lladres violents altament especialitzat que actuava en urbanitzacions de Catalunya

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Territorial d’Investigació de la Regió Policial Metropolitana Sud han detingut a vuit atracadors altament especialitzats que en la darrera setmana haurien comès almenys una desena de robatoris silenciosos i violents a immobles d’arreu de Catalunya, sobretot a les comarques gironines. 

Els arrestats, amb edats entre els 20 i 32 anys, no tenien antecedents policials i això ha dificultat la seva identificació i detenció. Les detencions es van fer el passat 17 de novembre al municipi de Dosrius (Maresme) poc després que els lladres cometessin un robatori. Els mossos van sorprendre als ja detinguts en el moment que es dirigien a una zona boscosa on havien establert un amagatall per guardar-hi els botins aconseguits així com les armes que utilitzaven en els robatoris. 

Els lladres acostumaven a entrar els immobles amb la cara tapada amb una passamuntanyes i si es veien sorpresos pels propietaris de l’immoble no dubtaven a utilitzar la violència.

La investigació va arrencar a finals del mes d’octubre d’enguany després que es detectés un increment de robatoris amb força especialitzats a domicilis, que afectaven cases unifamiliars ubicades en urbanitzacions. Els lladres sostreien vehicles de gamma alta que eren utilitzats per cometre altres robatoris. Els investigadors van observar que aquests il·lícits s’anaven reproduint a diferents comarques del litoral català, de sud a nord, entre el Baix Llobregat i el Baix Empordà.

Continuats robatoris al capvespre

Tots els robatoris tenien una particularitat atípica, ja que es produïen al vespre, quan els propietaris dels domicilis eren a dins de casa. Normalment els lladres regiraven el pis superior de la vivenda mentre els moradors eren al pis de baix.

A principis del mes de novembre es va detectar que en aquests mateixos indrets on es produïen els robatoris amb força també s’hi cometien robatoris violents. Alguns domicilis de les comarques del Maresme i del Baix Empordà van ser assaltats per individus encaputxats, molt violents i professionals.

Fruit dels dispositius de control establerts es van ubicar a les ciutats de Barcelona i Badalona alguns membres del grup i també el vehicle que utilitzaven per delinquir.

Durant els seguiments es va poder comprovar que es tractava d’una bateria d’homes de nacionalitat albanesa, que treballaven en grups de 4 o 5 individus.

El grup treballava ininterrompudament tots els dies de la setmana. Iniciava la seva activitat cap a mitja tarda, quan anaven a Badalona a recollir el vehicle que utilitzaven per desplaçar-se. Aquest cotxe havia estat sostret en un robatori comès a Sant Just Desvern. A continuació es desplaçaven cap a urbanitzacions i controlaven els seus objectius: cases d’alt standing. Posteriorment, un cop seleccionat un domicili, hi accedien sense que les persones que hi havia en el seu interior se n’assabentessin i regiraven les habitacions de la part superior de la casa.

En algunes ocasions, quan els lladres detectaven que una persona entrava o sortia de casa seva, decidien actuar de forma violenta. Es cobrien el rostre amb passamuntanyes, amenaçaven les víctimes amb armes de foc i ganivets i les obligaven a obrir la caixa forta. Durant aquest procés utilitzaven la violència, colpejant i amenaçant les víctimes repetidament.

El dimecres dia 17 de novembre els investigadors, que pertanyen a l’Àrea Territorial d’Investigació de la RP Metropolitana Sud (Divisió d’Investigació Criminal), van muntar un dispositiu per detenir els lladres. El grup va ser interceptat en una zona forestal del terme municipal de Dosrius (Maresme), on amagaven els estris que utilitzaven per delinquir: emissores portàtils, potes de cabra, guants, passamuntanyes i armes, entre d’altres. En la detenció hi van participar més de 20 agents i el dispositiu va ser d’una elevada complexitat ja que els lladres van respondre amb violència, amb diversos intents d’atropellament cap a diferents agents dels Mossos d’Esquadra. Finalment quatre membres del grup, que es preparava per cometre nous robatoris, van ser detinguts. Es tracta de quatre homes de nacionalitat albanesa d’edats compreses entre els 20 i els 32 anys.

En el bosc de Dosrius on es va produir la detenció es van localitzar dos forats on els lladres havien enterrat els esmentats estris per cometre els robatoris i part dels botins obtinguts.

Gestions posteriors van permetre ubicar a l’Eixample de Barcelona el pis on residien els membres de la bateria neutralitzada, en el qual s’hi van localitzar quatres persones més, tres homes i una dona, que també van ser detinguts.

Aquest grup es caracteritza per l’alta especialització en la seva forma de procedir. No tenien antecedents per Mossos d’Esquadra, ni tampoc per la resta de Cossos Policials. No utilitzaven telèfons mòbils, es comunicaven amb aparells tipus walkie-talkie, es desplaçaven única i exclusivament amb vehicles robats d’alta gamma i d’alta cilindrada. La resta dels desplaçaments els feien en taxi. Destaca també l’elevat component de violència en el seu modus operandi. En els dos assalts violents a domicilis que se’ls imputen van immobilitzar les víctimes amb corbates o amb cinta d’embalatge i posteriorment les van agredir perquè obrissin la caixa forta. Els únics objectes del seu interès eren peces d’alta joieria i diners en metàl·lic, tot i que també s’emportaven alguns objectes de tecnologia de consum.

10 robatoris en cinc dies

Els cinc dies anteriors a la detenció el grup va cometre 10 robatoris a xalets, 8 dels quals amb força i els altres 2 amb violència i intimidació. El valor dels efectes sostrets en aquests 9 robatoris supera els 120.000 euros.

Els robatoris s’han comès a les localitats de Sant Just Desvern, Pallejà (el Baix Llobregat), Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme), Fogars de la Selva (La Selva) i les localitats de Castell d’Aro, Platja d’Aro i Calonge (Baix Empordà).

Els investigadors treballen amb la hipòtesi que l’objectiu del grup era cometre un elevat nombre de robatoris en un breu període de temps, per, posteriorment, canviar d’ubicació cap a un altre indret de l’Estat Espanyol, un altre país de la Unió Europea o el propi país d’origen dels delinqüents.

L’estudi de les característiques del grup ha permès constatar l’elevat nivell de vida que portaven els arrestats: disposaven de molts diners en efectiu i vestien roba de disseny comprada a Itàlia. En la seva vida quotidiana al barri de l’Eixample de Barcelona els delinqüents actuaven com a persones discretes, amables i passaven totalment desapercebuts.

El jutjat d’Instrucció número 4 en funcions de Guàrdia de Mataró que tutelava la investigació ha decretat ja presó preventiva sense fiança pels quatre autors materials i directes dels 9 il·lícits acreditats fins al moment.

Es continuen gestions d’investigació per tal de contrastar la participació dels investigats en robatoris de les mateixes característiques i no es descarten més detencions. Tot i això, es dóna per desarticulat l’aparell operatiu d’aquesta organització que eren les persones participaven de manera activa i directa en els robatoris.

Edició: José Fernández – Foto: Mossos d’Esquadra