Un treball sobre la història de la premsa de la Selva guanya la VII edició de la Beca Recerca

Joan Garriga, conseller de Culturqa del Consell Comarcal de la Selva

Joan Garriga, conseller de Culturqa del Consell Comarcal de la Selva

Un treball sobre la història de la premsa de la Selva ha guanyat la VII edició de la Beca de Recerca de la Selva, segons ha informat el conseller de Cultura, Joan Garriga. En concret el treball guanyador porta per títo «Història de la premsa de la Selva (1895-1975). Catàleg dels periòdics, editors, redactors i impressors». Aquest treball va ser presentat per l’Anna Teixidor Colomer i en Josep Teixidor i Planes.

En l’edició d’enguany, el jurat estava integrat per Joan Garriga i Crous, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva; Joan Llinàs i Pol, president del Centre d’Estudis Selvatans; Jordi Tura i Masnou, director del Museu Etnològic del Montseny la Gabella; Miquel Borrell i Sabater, historiador, i Joaquim Carreras i Barnés, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, que actuava de secretari.

Un cop examinades les vuit propostes presentades en la convocatòria d’enguany de la Beca, es va escollir, per majoria, la proposta titulada «Història de la premsa de la Selva (1895-1975). Catàleg dels periòdics, editors, redactors i impressors», presentada per Anna Teixidor Colomer i Josep Teixidor Planas. Així mateix, el jurat va acordar destacar els valors de la proposta finalista, presentada per Marc Sureda Presas, «Desenvolupament en el món rural durant el franquisme i política agrària del Règim (1939-1977) en el cas de la comarca de la Selva».

El Consell Comarcal de la Selva en col·laboració amb el Centre d’Estudis Selvatans promou la convocatòria d’unes beques per incentivar la realització d’estudis relacionats amb la nostra comarca. Al llarg dels anys la convocatòria s’ha anat consolidant i el 2013 s’ha arribat a la setena edició. Els treballs premiats al llarg dels anys han estat de temàtica variada: la guerra del francès, la indústria del suro, bombardejos de la guerra civil, aprofitament de l’aigua, colònies industrials, el poder feudal.

D’altra banda, el passat dijous 14 de març, es va presentar a la població de Blanes el llibre editat fruit de la beca de l’any 2011, El poder feudal, els seus agents i el territori. El vescomtat de Cabrera (1199-1423), obra d’Alejandro Martínez Giralt. El llibre, editat pel Centre d’Estudis Selvatans, es va presentar a a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes.

Trobada d’entitats selvatanes

En el marc de la concessió de la beca de recerca, tal com ha explicat el conseller responsable de Cultura, Joan Garriga, se celebra una trobada d’entitats culturals de la Selva que serveix per intercanviar experiències en l’àmbit investigador i estudiós de la història local. En aquest sentit, tal com ha continuat Garriga, les beques de recerca no es queden en un treball al qual tenen abast uns privilegiats, sinó que tenen un abast comarcal real ja que coincidint amb la concessió de la beca se celebra aquesta trobada d’entitats.

Aquestes trobades són itinerants i s’han fet en diversos pobles de la comarca com Tossa de Mar, Hostalric, Vidreres, Anglès, Montsoriu…, per citar-ne alguns depenent de la temàtica a tractar.

Pel que fa a la trobada del 2013, que serà al mes de juny, servirà per presentar el resultat del treball fet pel guanyador de la beca 2012, Xavier Martí Ylla, sobre les colònies industrials a la comarca de la Selva.