Santa Coloma de Farners duu a terme dues actuacions per millorar el proveïment d’aigua potable

Ajuntament de Sanga Coloma de Farners

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners enllestirà en els propers dies dues actuacions importants en equipaments municipals amb l’objectiu de millorar el proveïment d’aigua potable a la població.

Es tracta de la reparació del pou de “La Mania” i de la posada en funcionament de dos dipòsits d’aigua a la urbanització de Santa Coloma Residencial per complementar els jaexistents a la zona de la riera.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El pou de “La Mania” és un recurs hídric que s’utilitza habitualment en períodes de sequera, ja que no es veu afectat per la disminució del nivell de la capa freàtica en ser fora de l’al·luvial de la riera. L’aigua que se n’obté, rica en fluor, es barreja amb l’aigua de la resta de pous per assegurar els correctes nivells de mineralització que indica Salut Pública.

Perquè aquest pou pugui funcionar de forma correcta i obtenir-ne el màxim rendiment, la regidoria de Medi Ambient ha planificat una inversió de 33.081,16 euros per adequar tota la instal·lació: substitució de la bomba, canvi dels tubs de ferro per tubs d’acer inoxidable, instal·lació de nous cables elèctrics de potència i control, instal·lació d’una sonda de nivell i realització d’una presa d’aigua per a reg i neteja de carrers. Les obres de condicionament seran executades per l’empresa mixta Aigües Colomenques, i es preveu que estaran enllestides a la primera setmana de juny.

Ajuntament de Santa Coloma de Farners

D’altra banda, en els propers dies entraran en funcionament els pous n. 2 i n. 4 de Santa Coloma Residencial, el que permetrà arribar a una capacitat d’obtenció de 600 m3 diaris d’aigua. Les actuacions en aquests dos pous han consistit en la substitució de la columna antiga d’aspiració per una de nova en acer inoxidable, una nova bomba amb un motor d’alta eficiència i el muntatge de nous quadres elèctrics amb variador.

Amb aquesta aportació addicional dels pous de Santa Coloma Residencial, s’afegeixen nous punts de captació que alleugeriran la càrrega de l’al·luvial de la riera en els pous principals de Santa Coloma, i per tant més seguretat en l’abastament d’aigua potable municipal.

Evolució positiva del rendiment de la xarxa de distribució

Tanmateix, les diferents actuacions i tasques de manteniment realitzades en els darrers anys en els diferents elements de la xarxa d’aigua potable han portat a una evolució molt positiva del rendiment de la xarxa de distribució, amb un índex de 79,9%. Aquest índex de rendiment es calcula a partir de la mesura del cabal subministrat i l’aigua registrada en els comptadors. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) considera que una xarxa amb bon rendiment ha de superar el 72% entre cabal registrat i cabal subministrat. La xarxa d’aigua potable de Santa Coloma de Farners és d’uns 105 km, i des del 2017 es troba per sobre d’aquest percentatge. En 10 anys s’ha passat del 71,03% al 79,9% actual.

Pla de sequera

Com a actuació addicional, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha sol·licitat al Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació la subvenció per la redacció del Pla de sequera.

Cal recordar que aquest pla no és obligatori per als municipis de menys de 20.000 habitants, però conscients de la situació d’emergència, l’Ajuntament colomenc ha volgut també disposar d’aquesta eina per una millor gestió dels recursos de l’aigua.