Episodis de conflictivitat a Santa Coloma de Farners generats per ocupacions il·legals d’habitatges

Carrer Palamós de Santa Coloma de Farners

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Policia Local i Mossos d’Esquadra està treballant conjuntament des de fa mesos contra el frau de subministrament d’energia elèctrica i d’aigua i d’ocupacions il·legals que es fan en una desena d’immobles de blocs del carrer Palamós confluent amb el del Castanyet.

En les últimes setmanes, juntament amb tècnics de les companyies elèctriques (Endesa) i d’aigua (Aigües Colomenques), s’ha actuat per interrompre-hi el subministrament. Dins d’aquesta operació hi ha hagut diverses detencions, la darrera dels quals es va fer el dia 11 de novembre, en una nova actuació per part dels cossos policials.

Des de la regidoria de Serveis Socials també s’està actuant per atendre i buscar solucions per a les famílies més vulnerables. Des del consistori s’estan prenent totes les mesures possibles per eradicar-ho però se senten limitats per la nul·la resposta de la propietat dels habitatges, que són bancs i fons voltors.

Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners, i Carles Roca, regidor de Governació, s’han reunit amb la resta de propietaris dels habitatges, molestos per les situacions que se’n deriven, com problemes de convivència.

Martí explica que «la situació és molt delicada i estem preocupats. Estem limitats per la legislació actual i estem actuant fins a on podem, que és la via pública, garantint que no hi hagi connexions fraudulentes. Hem posat en coneixement dels jutges la deixadesa dels propietaris en permetre aquestes ocupacions».

El batlle farnesenc afegeix que des de la regidora d’Acció Social i Habitatge «s’està intentant trobar solucions d’emergència per la situació que viuen les famílies vulnerables».

Martí considera que hi ha «un grup de gent organitzada que es dedica a obrir pisos buits, a punxar la llum i l’aigua i a cobrar un import a famílies necessitades i desestructurades. Alguns usuaris d’aquests habitatges són víctimes i s’en aprofiten de la seva situació. D’altres, no tenen intenció de buscar un nou immoble». Santa Coloma de Farners disposa d’habitatges de lloguer social «insuficients» davant la necessitat actual.

Conflictes amb els veïns

Aquests fets generen conflictes amb la resta de veïns que viuen, legalment, al seu immoble: «Ens hem reunit amb ells per explicar-los la situació, pateixen situacions incíviques i, alguns cops, de petita delinqüència. És molt complicat quan els propietaris dels pisos ocupats, en aquest cas bancs i fons voltors, no exerceixen les seves responsabilitats per tenir els seus habitatges correctament tancats o llogats».

«Com li passa a qualsevol ajuntament, nosaltres no podem passar per davant de la propietat privada però hi estem a sobre juntament amb la Policia Local i Mossos d’Esquadra. Podem actuar amb el frau d’aigua perquè Aigües Colomenques és una empresa municipal i, contra el frau elèctric, és la pròpia companyia que ha decidit posar fre a les punxades».

Dins d’aquestes operacions per erradicar la situació hi ha hagut diverses detencions, la darrera dels quals ahir al matí. Una persona va ser detinguda per atemptat, resistència i desobediència als agents de l’autoritat quan els tècnics de la companyia d’aigua, acompanyats dels cossos policials, es disposaven a tallar el subministrament.