Brunyola acull aquest cap de setmana la 27a Fira de l’Avellana de la Selva

La població de Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l’avellana amb la celebració de la 27a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que se celebrarà els dies 2 i 3 d’octubre.

L’esdeveniment es va presentar ahir al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Elisabet Sànchez; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, i el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Brunyola compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana. A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, de la comarca de la Selva. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès. En total són 8 municipis selvatans i 2 del Gironès.

El tret de sortida de la Fira tindrà lloc demà dissabte al migdia amb la inauguració de la fira, que comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials del DARP A Girona, Elisabeth Sànchez, el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local,Jordi Camps,l’alcaldessa de Brunyola i el conseller de cultura, Pere Fernàndez. L’acte se celebrarà a la plaça de l’Església i està previst que hi assisteixin diversos alcaldes selvatans.

A la tarda, es faran diverses activitats paral·leles com una caminada per les explotacions d’avellaners amb demostració d’eines del camp, un taller de manualitats infantils: estampació amb vegetals a càrrec de Rosa Rios, una visita guiada per a nens a càrrec de Lourdes Serra i una animació infantil amb el grup Els Trambòtics. Al vespre hi haurà un espectacle sorpresa a càrrec de l’Associació Era Espai Cultural a la mateixa plaça de Brunyola.

El darrer acte del dissabte serà el Sopar Popular, que enguany arriba a la sisena edició. Es celebrarà a la plaça de Brunyola, a partir de dos quarts de nou del vespre, i comptarà amb l’espectacle de màgia a càrrec del Mag Sanyes. Cal reservar prèviament trucant al telèfon 972423214. Aquesta proposta és impulsada per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa.

El segon dia de Fira, l’activitat s’iniciarà a les deu del matí amb unes xerrades tècniques i presentacions, que s’allargaran fins a tres-quarts de dotze del migdia, que aniran a càrrec d’emprenedors del sector primari amb mostres de producte: Nuasets ( avellanes torrades de Brunyola i de la Selva), a càrrec de Pere Arbonès; Can Bes ( granja i centre d’interpretació de la vida al camp); Castanyes del Montseny (la revalorització d’un producte tradicional) a càrrec de Joaquim Solés.

Paral·lelament, a dos quarts d’onze del matí, es farà una visita guiada al castell de Brunyola, mentre que al migdia hi haurà una missa amb l’acompanyament musical a l’església parroquial. A la tarda, a partir de les quatre, es faran les darreres visites al castell, i poc després es farà una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola.

Els tradicionals concursos, que l’any passat no es varen pogut celebrar per la COVID-19, tornen aquest any a la plaça de Brunyola amb el el VI Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XX Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort; i la XIII Cursa amb sacs a l’esquena, VII Memorial Pere Parera.

Abans de l’arribada del vespre els visitants podran gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, entorn de dos quarts de set del vespre i també podran beure rom cremat, totes dues activitats es faran a la plaça de Brunyola. La cloenda de la fira d’enguany es farà poc després de les nou del vespre