Netegen l’estany de Sils de vegetació invasora i es planten més de 300 arbres

Foto 1. Abans i després de la retirada de canya americana.

Al llarg de l’any 2020 s’han dut a terme diverses actuacions a l’estany de Sils (comarca de la Selva) per a millorar la seva qualitat. Les mesures, desenvolupades a la sèquia de Sils, s’emmarquen en l’acord de custòdia fluvial que van subscriure fa dos anys l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Sils, la Fundació EMYS i la Fundació Catalunya La Pedrera. Els treballs contribuiran a millorar l’estat ecològic de la sèquia i potenciar la presència de vegetació ripària.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Durant el 2020 s’han fet cinc actuacions, espaiades en el temps, destinades a la retirada de vegetació invasora, concretament de la canya americana i evitar el seu rebrot. Les actuacions han reduït la densitat dels canyars i s’han centrat en eliminar les seves arrels (rizomes) per evitar la seva proliferació. Les canyes, un cop assecades al sol per evitar el seu arrelament, s’han triturat.

Després de la retirada de la canya s’han dut a terme actuacions per estabilitzar, estructurar i revegetar els marges amb actuacions de bioenginyeria (70 metres lineals de feixines vives, 200 estaques vives de Salix, 50 m2 d’estora de brancatge i 50 estaques primes de salze) i s’han dispersat llavors d’espècies vegetals autòctones per potenciar la seva proliferació i evitar l’erosió en cas de pluges.

Foto 2. Instal·lació dels cocoons destinats a la plantació d’espècies autòctones.

Plantació de més de 300 arbres i arbustos

Les actuacions dutes a terme durant el 2020 també s’han concentrat en la recuperació del bosc de ribera. En un tram lineal d’un quilòmetre s’han plantat 330 arbres i arbustos d’espècies pròpies i de fàcil rebrot per facilitar-ne la seva dispersió, utilitzant el mètode del donut (tècnica cocoon). Aquesta tècnica innovadora consisteix en habilitar al voltant de l’arbre una petita estructura feta de material biodegradable per acumular aigua (25 litres) i que aquesta arribi progressivament a l’arrel (en un període d’entre 1 i 3 mesos), per garantir la seva supervivència. s’han plantat en llocs amb major presència d’espècies invasores, per així limitar el creixement de la canya americana i privar-la de la llum del sol.

Finalment també s’han fet diverses actuacions destinades a afavorir una de les espècies de quelonis considerada com a prioritària oer la Directiva d’Hàbitats, la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Per una banda, s’ha dut a terme la captura i extracció d’exemplars de tortuges exòtiques i també s’han creat estructures per millorar el repós i la insolació, , concretament 9 nuclis de rocs que sobresurten de l’aigua per poder termoregular la seva temperatura.

Un projecte de quatre anys

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Sils, la Fundació EMYS i la Fundació Catalunya La Pedrera van signar fa dos anys un conveni de custòdia fluvial destinat a preservar i millorar l’estany de Sils, dins els termes municipals de Caldes de Malavella, Sils i Maçanet de la Selva, a la comarca de la Selva. La formalització d’aquest acord farà possible la recuperació de la riquesa biològica d’una de les zones humides més interessants de Catalunya, de gran importància per la seva diversitat d’herpetofauna i avifauna.

L’àrea a protegir i conservar se centra en l’estany de Sils (12 hectàrees), la riera de Santa Maria i la sèquia de Sils (7 quilòmetres), així com en diverses finques adjacents, algunes de les quals són propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera (amb un total de 14 hectàrees), així com en unes 20 finques amb contractes privats de custòdia que estan a la zona humida de Sils.

Els objectius generals de l’acord se centren en la recuperació i millora dels diferents hàbitats, la heterogeneïtat, dels processos ecològics i biodiversitat dels espais naturals del conveni, fomentar el coneixement, la recerca i la sensibilització de la natura en els espais naturals inclosos al conveni. També amb el conveni subscrit s’han definit accions d’educació ambiental que ja s’estan duent a terme, com la instal·lació d’un cartell a l’entrada de la sèquia de Sils per a difondre els valors naturals dels espais de ribera així com la seva història.